Hírek

Segélyprogramot indított a Kárpátaljára menekült kelet-ukrajnai gyerekek számára a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány.

Veszélyben a kárpátaljai magyarság

Segélyprogramot indított a Kárpátaljára menekült kelet-ukrajnai gyerekek számára a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány. A misszió során elgondolkodtató tapasztalatokra tettek szert az alapítvány munkatársai.

A Kárpát-medencei magyar tehetségek kibontakozását, mentorálását segítő alapítvány eddig napi 1350 adag ételt finanszírozott mintegy 2 millió forint értékben a Miniszterelnökségtől kapott támogatásból. E segítséget a Beregszásztól kissé északra fekvő Makkosjánosiban üzemelő Hotel Helikonban elszállásolt gyerekek vették igénybe. Bíró Tibor, a szálló tulajdonosa arról tájékoztatta Petri Lászlót, az alapítvány titkárát, hogy a háború alatt térítésmentesen adnak szállást és étkezést a menekült gyermekeknek, átlagosan napi 40 adagot, ami eddig nagyjából 2600 porciót jelentett. E segítségnyújtáshoz is hozzájárul az alapítvány.

A háború kezdetei szakaszában főként Kijevből és annak közvetlen környékéről érkeztek a menekültek, de két-három hét után Mariupolból, Harkovból, Donyeckből és Odesszából is jönni kezdtek. Mára a kijevi menekültek egy része hazatért, mások tovább utaztak külföldre, de ma is laknak olyan családok a beregszászi hotelben, akik a háború legelső napján érkeztek.

A Hotel Helikon a közösségi felelősségvállalás jegyében a település focipályáját is gondozza, ennek is köszönhetően a helyiek és a menekültek egyaránt kikapcsolódhatnak itt.

Makkosjánosi máskülönben 3200 lelkes falu, a lakosság 85 százaléka magyar. Legalábbis a háborúig így volt. Az elmúlt bő két hónapban innen is sokan elmentek, a 650 házból ma 100 eladó, és ezeket várhatóan ukránok fogják megvenni, így a település etnikai arculatának megszűnése fenyeget. A háború a helyi gazdaságra is kedvezőtlen hatással van, a korábban környékbeli hentesektől beszerzett hús nagy részét a Hotel Helikon ma már a Kárpátokon túlról, Lembergből kénytelen megvenni. Vágtat az infláció, elszabadultak az árak.

Ebben a helyzetben a magyar kormány folyamatosan segít. Március 16. óta a világszerte elismert Hungary Helps program keretében azok a menekültek, akik regisztrálnak az önkormányzatnál, és máshonnan nem kapnak támogatást, napi egy tál meleg ételt kapnak. Ezek elkészítése pedig munkát ad a Hotel Helikon dolgozóinak is.

A szálló más módon is segíti saját alkalmazottait is. Bíró Tibor 2014-ben állapodott meg a helyi ukrán hadkiegészítő parancsnoksággal arról, hogy háborús időszakban a hotel egy külön e célra kialakított részlegben tisztálkodási és ruhatisztítási lehetőséget biztosít a katonáknak, ennek fejében az itt dolgozók mentesülnek a behívás alól, hiszen a hátországban teljesítenek ily módon szolgálatot. Ugyanakkor a 18 és 60 év közötti férfiaknak az utcán járőröző katonák kíméletlenül kezükbe nyomják az azonnali behívóparancsot.

Petri László munkácsi és beregszászi tapasztalatairól szólva elmondta, hogy mindenki a fennmaradásért küzd az elszabadult árak mellett. Az élet kiszámíthatatlanná vált, eltűnt a jövőkép. Sokan elmentek, félő, hogy Kárpátalja magyarságának lélekszáma drasztikusan csökken. Ugyanakkor a behívótól nem minden fiatal tart, mint kiderült, ötezer euró körüli csúszópénzért több hónap mentességet lehet vásárolni, a gazdagabbak tízezer euróért a határon is át tudnak kelni. Petri László azzal is szembesült, hogy egy magát ukránnak valló orosz ajkú kijevi férfi nem tartja sajátjának a háborút, helyette megállapodást sürget az oroszokkal.

Kárpátalján általános vélemény: nagy szerencse, hogy nem a baloldali Gyurcsány-koalíció nyert a magyarországi választáson, mert akkor talán már Kárpátalját lőnék az oroszok, válaszként a kardcsörtetésre. Ugyanakkor tapasztalható, hogy ismeretlenek vagy ukránok jelenlétében a magyar fiatalok elnémulnak, ugyanis rengeteg a besúgó, aki jelentgeti a hivatalostól eltérő véleményeket.

– A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány képviseletében második alkalommal jártam most Kárpátalján, a jövőben is jönni fogunk, hogy segítsünk – mondta Petri László.

Forrás: Demokrata