Busai Bori

Busai Bori vagyok 15 éves, a Magyar Táncművészeti Egyetem második évfolyamos növendéke. Gyermekéveimet a néptánc és népzene közelében töltöttem egészen idáig. Szüleim néptánc pedagógusok innen származik a korai kötődésem ehhez a tehetségterülethez.

Már 6 éves korom óta számos megmérettetésen vettem részt sikeres eredményekkel. Egyéni, páros, kis és nagycsoportos formációkban is megmutattam a tehetségemet a néptáncművészet területén. 2015-ben elindultam a Fölszállott a Páva gyermek tehetségkutató műsorban, melyet az MTVA szervezett. A területi válogatóról maximális pontszámmal jutottam be párommal a televíziós élő adásban bemutatott elődöntőbe, ahol szintén maximális ponttal mehettem a következő fordulóba, a középdöntőbe. Onnan a döntőbe kerülve a táncos szólisták és táncospárok kategóriában a legjobb táncos pár díját nyertük el. Aranypáva díjban is részesült, aki bejutott a döntőbe. 2016-ban ugyanebben a kategóriában már nem indulhattam, így csoportosan a Jászság gyermek táncegyüttes tagjaként, sok szólószereppel ismét részt vehettem ezen megmérettetésen. A döntőig szárnyalva a legtechnikásabb táncegyüttes díját hozhattuk el akkori gyermek táncegyüttesemmel. A második évben is Aranypáva díjban részesülhettem. Több állami ünnepségen és televíziós fellépésen vehettem részt, a Magyar Állami Népi Együttes, meghívott szólistájaként is szerepelhettem. 2017 tavaszán Azerbajdzsánban képviselhettem Magyarországot, ahol a kiváló fellépő művészek között is megcsillanthattam tehetségemet. 2016–ban meghívást kaptam a nagysikerű JÁSZOK történelmi dal- és táncjátékba, melyet Melis László és Mihályi Gábor neve fémjelez. Itt táncos szólistaként szerepelhettem a 200 fős produkcióban. Még ebben az évben a debreceni Csokonai Nemzeti Színház meghívásának is eleget tehettem a Kőműves Kelemen című játszotta Anna gyermekkori önmagát, ahol táncos tudásom mellett énekhangját is megmutathattam. 2017-ben a soproni országos néptáncversenyen kiemelt nívódíjban részesülhettem és elnyerhettem az aranykeszkenős táncos címet. Ezek után a jászberényi gyermek és ifjúsági szóló táncversenyen szintén kiemelt nívódíjban részesülhettem. 2019–ben a Fölszállott a páva című televíziós versenyen újból elindultam szóló és páros tánc kategóriában, ahol párommal eredményes szerepléssel egészen a döntőig meneteltünk. Megérte a sok munka, készülés a versenyre, ugyanis sikerült ebben az évben megnyerni a páros tánc kategóriát párommal, Makula Zoltánnal.

Szüleimnek köszönhetően már kis koromban is sok olyan helyre eljuthattam, ahol olyan emberekkel találkoztam, akiknek a táncát a mai napig az egész mozgalom tulaja. Nagyon sok tudást és tapasztalatot nyerhettem ezekkel az alkalmakkal amikor kint Erdélyben járhattam. Nyaranként minél több tánctáborba igyekszem eljutni, hogy tudásomat fejleszthessem és minél több barátságot szerezhessek. 2021-ben felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc tagozat előkészítő évfolyamába, hol sikeres tanulmányi eredménnyel zárhattam az első évemet. A második tanévben is továbbá töretlen az alázatom a szakmai tárgyak iránt. Mint tudjuk a néptánc és a népzene „együtt jár” és a hagyományunkban számos „zenész-táncos” megtalálható. Ezek az adatközlők számítanak a példaképemnek, így szeretnék az ő nyomdokukba lépni és tovább vinni a hagyományokat. Már 2 éve hegedülök, amit nagy érdeklődéssel csinálok és próbálok minél több technikát elsajátítani a tánc és a zene terén egyaránt.