Diósi Csenge Zsuzsanna

Diósi Csenge Zsuzsanna vagyok, Válon élek szüleimmel és két húgommal, viszont a hétköznapjaimat a távolság miatt az iskola kollégiumában töltöm.

Családunkban a hagyományok iránti tisztelet és a művészet mindig is fontos volt.  Az otthonunkhoz közel, Tordason töltöttem kis gyermekkorom nagy részét. Ide jártam óvodába és általános iskolába is. Itt nevelkedtem Németh Ildikó (Mami) és Szabó Szilárd (Sziszi bácsi) szárnyai alatt. A magyar népi kultúra iránti alázatuk mindig tiszteletre méltó volt számomra. Majd a későbbiekben Szabó Rubinka is segített és bíztatott a tovább haladásban. 

2021-ben felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc művész előkészítő szakára. Képzésünk sokrétű, precíz munkát követel minden táncterületen, mely a táncom és előadói képességem fejlődésének alapja.

Szeretném, hogy olyan táncművész váljék belőlem, aki mind a színpadi munkájában, mind a hétköznapi életben és alkotásaiban, koreográfiáiban a magyar kultúra értékeit közvetíti. Később szeretnék tanítani is és visszamenni oda, ahonnan utamra indítottak.  Azt gondolom, amit hosszú idők alatt felépítettek, azt nem szabad veszni hagyni. Célom, hogy megismertessem a néptáncon, népzenén, népdalokon keresztül a magyar nép több évszázadon át csiszolódó történelmét, kultúráját, néphagyományait. 

„Az évszázadok során csiszolódó hagyományőrzés nemzeti kultúránk alapja, gyökereinket jelenti, mely csak akkor tud gyümölcsöt hozni, ha folyamatosan tápláljuk.”