Poór Mária

Poór Mária vagyok, 14 éves, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának második évfolyamos növendéke.

A népművészettel már egészen kicsi koromban volt lehetőségem találkozni a szüleim révén, akik megosztották velem a népzene és a néptánc szeretetét. A családban a nővérem kezdett táncolni a balassagyarmati Zobonka táncegyüttesben. Az ő hatására kezdtem el érdeklődni a néptánc iránt és tőle tanulhattam el az első lépéseket, mozdulatokat.

Négy évesen kezdhettem el néptáncot tanulni a helyi együttes kiscsoportjában Oláh Józseftől és Oláhné Csercsics Ivettől. Elsőként főleg kismagyarországi táncokat tanultam, mint a mezőföldi, nyírségi táncok, de megismerkedtem a helyi palóc tánckinccsel is. A legelső igazi fellépésem – még ebben a tanévben - egy karácsonyi műsor volt és azt követte még számos színpadi megjelenés. Nagyon sokat jelentett számomra, hogy már a kezdetektől szerepelhettem, mert így rengeteg színpadi tapasztalatot szereztem, amit még most is hasznosíthatok.

Részt vettem a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsorban, párban és csoportban is, 2015-ben a Zobonka táncegyüttes, majd 2016-ban a szécsényi Iglice táncegyüttes tagjaként, amikor a középdöntőig jutottunk csoportban és párban is. Az együttesemmel többször eljutottunk a néptánc antológiára, itt volt lehetőségem más táncműhelyeket is megismerni.

Három évig tanultam hegedülni, valamint többször indultam népdaléneklő versenyeken is, melyek során szép eredményeket értem el, rengeteg tapasztalattal gazdagodtam.

Tízéves koromban kezdtem jobban érdeklődni a hivatásos tánc iránt. Ekkor kezdtünk rendszeresen járni a hivatásos együttesek műsoraira. Minden előadás nagy élmény volt és egyre biztosabbá vált számomra, hogy én is ezeken a színpadokon, ilyen előadásokban szeretnék szerepelni és ezt, mint hivatást folytatni.

A tánctanáraimnak köszönhetően találtam rá a Táncművészeti Egyetem előkészítő képzésére. Nagyon boldog voltam, amikor felvételt nyertem ide, mivel már ezzel egy nagy álmom teljesült. Az itt eltöltött majd két évem alatt úgy érzem nemcsak szakmailag, hanem minden más téren is rengeteget tanulhattam a mestereimtől, osztálytársaimtól. Nagyon sok motivációt kaptam és megtanultam megdolgozni a céljaimért. Megismerkedtem a balett és modern tánctechnikákkal, amelyek eleinte szokatlanok voltak, de mostanra kifejezetten érdekesnek tartom őket.

Célom, hogy egy hivatásos együttesben táncoljak, valamint terveim között szerepel a koreográfus szak elvégzése is. Nagy élmény lenne számomra táncok, zenék gyűjtése azokon a területeken, ahol még ezek fellelhetők és az olyan emberekkel való találkozás, beszélgetés, akiknek még van tapasztalatuk a régi falusi életről.