Bencze Kata

Bencze Kata vagyok, 17 éves. 2005. október 19-én születtem, Komlón. Nem sokáig éltünk ott családommal, 3 költözés után Helvécián találtuk meg otthonunknak legmegfelelőbb helyét. Kecskemét mellett található, így tevékenységeim nagy része oda köthető. Jelenleg Budapesten tanulok, kollégista vagyok másfél éve, így új helyszínt kaptak elfoglaltságaim.

A Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendéke voltam 9 évig. Emelt óraszámban voltak énekóráim, valamint kórusban is énekeltem heti háromszor, 5 évig. Kezdetben a Miraculum Gyermekkórus, később pedig az Aurin Leánykar tagja voltam, az énekkarokat Durányik László vezette (és vezeti jelenleg is). Rengeteg versenyen vettünk részt itthon és külföldön egyaránt, kitűnő eredményekkel. Hangszeren is játszottam 4 évig. Volt lehetőségem két idegen nyelvet tanulni: németet és angolt, amit a mai napig folytatok. Ezek mellet legtöbbször kitűnő bizonyítvánnyal zártam az ott töltött tanéveimet.

A magyar néptánccal már óvodás koromban megismerkedtem. Először csak óvodai környezetben tanultam néptáncot, majd körülbelül 5 éves koromban vittek el szüleim először a Kecskemét Táncegyüttes egyik műsorára. Az előadás közben és után érzett csodálatomra még most is emlékszem. Teljesen lenyűgözött, amit ott, akkor láttam. Akkor döntöttem el, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni a néptánccal. 11 évig voltam az együttes tagja, csoportjaival rengeteg versenyen jártunk, de volt lehetőségem szólóban is megmutatkozni, jobbnál jobb eredményekkel. A legbüszkébb a szólóban elért eredményeimre vagyok. Több versenyen is részt vettem, megyei és országos megmérettetésen egyaránt. Ezek közül legkiemelkedőbbek, mikor szólista párommal 2019-ben és 2021-ben a Gyermek Néptáncok Országos Szólótánc Fesztiváljának területi válogatóján kiemelt arany minősítést, valamint a ,,Legharmonikusabb pár” különdíjat kaptunk (2021), és ezzel bejutottunk az országos döntőbe, ahol jobbnál jobb résztvevőkkel versenyezhettünk. Felkészítő tanáraimnak nagyon sokat köszönhetek, többek között azt is, hogy lelkesedésemet tovább növelték a versenyzéssel. Felkészítő tanáraim, valamint az együttes életének meghatározó alakjai: Böde István Gábor, Böde-Harkai Csilla, Lukács László (művészeti vezető), Lukácsné Haránt Eszter, Márkli Zsuzsanna.

Az együttesben jó néhány tájegység táncaival volt lehetőségem megismerkedni tánctanáraimtól. Kezdetben, óvodás koromban leginkább népi körjátékokat tanultunk, de a későbbiekben voltalkalmam például: kiskunsági, rábaközi, szatmári, szilágysági, felcsíki, gömöri, dél-alföldi, kalotaszegi, mezőségi - azon belül visai, vajdaszentiványi és stb. táncokat elsajátítani.

Ezek mellett részt vettem nyári tánctáborokban: a saját együttesem szervezésében, minden évben, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szervezésében, Szamoskéren a Tehetséggondozó Táborban háromszor, valamint a Visai tánctáborban is, kétszer. Itt lehetőségem volt számomra új táncanyagokkal megismerkedni, például: györgyfalvi, visai, palatkai, bálványoscsabai, balázstelki és stb.

Jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművészképző Néptánc tagozatának 2. évfolyam, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem Nádasi Ferenc Gimnáziuma és Kollégiumának 11. évfolyamos tanulója vagyok. A vidéki lakhelyem miatt másfél éve kollégista vagyok. A gimnáziumban kitűnő bizonyítvánnyal zártam az előző tanévet, és tartom ezt az eredményt idén is. Szakmai mestereimtől kapott értékelőimre nagyon büszke vagyok, hiszen ebben a rendkívül magas színvonalú iskolában nehéz jó teljesítményt nyújtani. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy ez az iskola segít a későbbi néptánccal kapcsolatos céljaim megvalósításában. Az iskola elvégzése után valamelyik hivatásos néptáncegyüttesben szeretnék elhelyezkedni, később pedig a koreográfus szakmában is kipróbálni magam. Ehhez remek gyakorlási, erre felkészítő lehetőség az egyetem háziversenye, amin idén két osztálytársammal - Asperján György és Baka Levente - részt vettünk, csoportos, koreográfus kategóriában, Elindultunk… című koreográfiánkkal. A Nemzeti Táncszínházban megrendezett gálaműsorban is helyet kaptunk, a kategóriánkon belül második helyezést elérve. Erre az eredményre életem végéig büszke lehetek. Az egyetemnek köszönhetően egyre több felkérést kap tagozatunk fellépésre, vagy akár a hivatásos együttesek nagyobb produkcióiban való részvételre. Erre példák az Egri csillagok, Budapesten, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel, valamint a Veszprém Európa kulturális fővárosa megnyitó, Veszprémben.

Életem legfontosabb részét képezik: a tánc, a zene és a tanulás.