Nemes Nóra

Nemes Nóra vagyok, 16 éves.

Családommal kezdetben Budapesten, jelenleg Alsónémedin élek. Édesapám értékesítő, édesanyám pedagógus, húgom gimnazista. Támogató családom az élet minden területén mellettem áll.

 A Budapesti XXIII. kerületi Grassalkovich Antal Általános Iskola zene tagozatos osztályába jártam. Heti 4 énekórán és 2 énekkaron vettem részt, ahol a mezzo vagy az alt szólamot erősítettem. Minden tanévben számos fellépésen és versenyen vettünk részt.  Az utolsó Karácsonyi Koncerten egy nagy megtiszteltetés ért: az alsós énektanárom felkért a 40 tagú kiskórus vezénylésére.

Iskolánk nagykórusával a kétévente megrendezett kórusminősítésen mindig kiemelt arany oklevelet kaptunk.  A „Tiszán innen, Dunán túl” népdaléneklési versenyen minden évben indultam, nagycsoportos, kiscsoportos vagy egyéni formában. Minden évben valamelyik formáció kiemelt arany minősítést kapott. A budapesti forduló páros kategóriájában ezüst, nagycsoportos kategóriájában kiemelt arany minősítést kaptunk. Sajnos az országos verseny a pandémia miatt elmaradt.

Négy féle hangszeren játszok. Furulyázni 7 éves koromban kezdtem, majd 10 évesen felvettem mellé a klarinétot, amit immár 6 éve tanulok. Tanárom felkérésére csatlakoztam a Galambos János Zeneiskola klarinét kamara zenekarába. Zongorára két évet jártam (11-12 évesen). A Dunamelléki Református Kántorképzőbe 12 évesen jelentkeztem.  Zenei előképzettségem miatt rögtön a B1-es csoportba nyertem felvételt. Terveim között szerepel a képzés befejezése. Tavaly lehetőségem nyílt állandó kántori szolgálatra, a Soroksár- Újtelepi Református Egyházközségben, ahol azóta is kísérem a gyülekezeti éneklést. A Budapest- Csepel- Királyerdői Református Gyülekezet CsepKe nevű zenekarának alapító tagja vagyok. Három éve a Tahiban megrendezett Egyházzenei Héten vettem részt, ahol Berkesi Sándor karnagytól tanulhattam karvezetést. Az általános iskolámban megismerkedtem egy különleges hangszerrel, a csengettyűvel. Nemcsak az iskolában, hanem a családommal együtt is szoktunk zenélni. A Három Generációs Csengettyűs Csapatunk számos rendezvényt színesített. A kottáink többségét én írom, amire nagyon büszke vagyok. 

Az általános iskola nyolc évében kitűnő tanulmányi eredményt értem el, számos tantárgyi dicsérettel.

A gimnáziumban töltött másfél évemben egy négyes híján tartottam a kimagasló eredményeimet.

Idén részt vettünk a VII. alkalommal megrendezett Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyen, ahol egy rimóci népdalcsokorral kiemelt arany minősítést kaptunk.

Minden évben több vers- és prózamondó versenyen vettem részt, legtöbbször dobogós helyezéssel.

A legbüszkébb a Budapesti Istenes Versenyen elért ismétlődő ezüsthelyezéseimre vagyok.

A Tamariska Táncműhely alapító táncosaként, 12 évig erősítettem a Tamariska csoportot. Hudákné Farkas Sára együttesvezetőnk tudatos és precíz munkájának köszönhetem a tánctudásom biztos alapjait. A vele töltött évek alatt megismerhettem számos tájegység hagyományait. Nemcsak táncát, hanem viseletét, énekeit és kultúráját egyaránt. Több lehetőségünk adódott elmenni és tanulni az ott élő táncosoktól. Csoportos és páros kategóriában is indultam versenyeken. Csoportunkkal a MÉTA Fesztiváloknak és a „Dunán innen, Tiszán túl” versenyeknek rendszeres fellépői voltunk, ahol szép eredményeket értünk el. Az utolsó MÉTA Fesztivál nagyon kedves számomra, hiszen párommal elnyertük a Pünkösd Király és Királynéja címet, amivel bekerültünk a TV- be és a rádióba is. Kisebb rendezvényektől kezdve a Gyerek- szigeten át a MÜPA-ig is láthatott bennünket a közönség.

A tavalyi tanévben kezdtem meg tanulmányaimat a Magyar Táncművészeti Egyetem, néptánc tagozatán.  Úgy érzem megtaláltam a helyem ebben az iskolában, ahol a magas színvonalú szakmai munka mellett teret engednek az egyéni kibontakozásnak is. Barátnőmmel a tavalyi szalagavatóra készítettünk egy moldvai koreográfiát, amiben a tagozat lány tagjai szerepeltek. Mestereink ösztönöznek és támogatnak a táncos kultúra megismerésében. Szeretek időt fordítani archív felvételek nézésére, dalok tanulására, viseletek megismerésére és különböző tánccal kapcsolatos könyvek olvasására.

Céljaim között szerepel az egyetemi képzés befejezése. Szeretnék egy hivatásos együttes tagja lenni. Terveim között szerepel táncpedagógusként is foglalkozni a táncot kedvelőkkel. Távolabbi célom a Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékén énekesként végezni. Ebben segítségemre van Héjja Bella Emerencia tanárnő.

Az életemet öt dolog határozza meg: A CSALÁDOM,  A NÉPTÁNC, A ZENE, A TANULÁS ÉS AZ EGYHÁZI ÉLETEM.