Henkrich Miksa

Henkrich Miksa vagyok, végzős Biológia BSc-hallgató a Szegedi Tudományegyetemen, 2020 óta az SZTE SZAOK Orvosi Biológiai Intézetben működő Lendület-GeMiNI (Genetics, Microbiomics, Nutromics and Informatics) kutatócsoport tagja. Az egyetemi tanulmányaimból fél évet az Universidad Complutense de Madrid biológia, illetve dietetika szakján töltöttem Campus Mundi ösztöndíjjal, illetve a tanulmányaim mellett természetgyógyász fitoterapeuta végzettséget szereztem 2022-ben.

Szakmai érdeklődésem középpontjában a táplálkozástudomány és a mikrobiom kutatása áll, azaz, hogy a különböző étrendek és tápanyagok, illetve a bélflóra különböző mintázatai milyen hatással vannak a szervezet egészségére, illetve a krónikus betegségek kialakulására. Kutatócsoportunkban ezt a kérdéskört az étrendi szénhidráttartalom, a mikrobiom és az intesztinális virom elhízásban és társbetegségeiben betöltött szerepére fókuszálva közelítjük meg.

Hallgatói kutatómunkám eredményeképpen társszerzőként több TDK-pályamunkát közöltem és előadást mutattam be Szegeden, Pécsett és Marosvásárhelyen is, több esetben is dobogós vagy különdíjas helyezést érve el. Pályamunkáimban a mikrobiom öröklődésére és korai változásaira, illetve a mikrobiom-kutatás során alkalmazott módszerek optimalizációjának kérdésére fókuszáltam, utóbbi témában egy nemzetközi konferencián bemutatott poszter társszerzője vagyok. A 2022/23-as tanév I. félévére ÚNKP-öszöndíjat nyertem a kutatásaim támogatására. 2020-21-ben a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi-ösztöndíjas hallgatója voltam.

Jövőbeli terveim között szerepel egy Új élelmiszerek című, táplálkozás-és élelmiszertudományi mesterképzés elvégzése Madridban, hallgatói kutatómunka Magyarországon és Spanyolországban, majd a doktori fokozat megszerzése. Táplálkozás-egészségtani, élelmiszertudományi és átfogó biológiai ismereteimet az élelmiszerlánc minőségi fejlesztése és a legelőrehaladottabb táplálkozás-élettani ismeretek bővítése és gyakorlatba ültetése által szeretném kamatoztatni. Hosszú távon szívesen élnék és dolgoznék Magyarországon.