Molnár Attila

A nevem Molnár Attila, 1988. szeptember 29-én születtem Nagydobronyban. Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Biológiatudományi Doktori Iskolájának hallgatója vagyok. Általános- és középiskolai tanulmányaimat is szülőfalumban végeztem. A Nagydobronyi Református Líceum biológia-kémia szakos osztályában szereztem érettségit 2006-ban. Ezek után a Debreceni Egyetem biológia szakára felvételiztem, innen azonban sajnos haza kellett térnem. 2012-ben kezdtem el a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola biológia szakát, és itt szereztem alap- és specialist diplomát biológiából.

A diploma megszerzése után a Főiskola Biológia és Kémia Tanszékén kaptam állást kutatói munkakörben. Kutatási témáim az entomológiához, az ökológiához és a mezőgazdasági tudományterületekhez kötődnek. Nagyon sokat foglalkozom endoparazitákkal (kullancsok, szúnyogok), de jelenleg a növényi kártevők közé tartozó levéltetvek és az invazív növények kapcsolata foglalkoztat. Jelenleg a növényi vírusok terjedése tekintetében a nyugatról, főleg az USA-ból terjedő invazív gyomokra helyezik a hangsúlyt, nem ismertek ugyanakkor keletről, pl. a Kaukázusból terjedő invazív növények által a Kárpát-medencébe behozott vírusok típusai, terjedési útvonalai, egyáltalán azok levéltetű vektorai. Kárpátalja biológus szempontból fehér foltnak számít, nagyon kevés olyan csoport van, amelyik jól kutatott a területen. A továbbiakban is ezeket az irányokat szeretném folytatni, sok lehetőséget látok még a témákban. Eredményeimet folyamatosan publikálom, konferenciákon mutatom be.

A kutatáson kívül megbíztak a Nagydobronyi Erdei Iskola és Kutatóbázis vezetésével is, így aktívan kivehettem a részem a környezeti nevelés megszervezéséből, ami nagyon közel áll a szívemhez.

Munkám elismeréseképp a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács 2021-ben nekem ítélte „a kutatómunkában elért eredményekért” odaítélhető élettudományi díjat.

Kutatási téma: Kaukázusi invazív gyomok és levéltetveik felmérése a Tisza mentén Kárpátalján és Romániában – a gyomokban előforduló növényi vírusok kimutatása új generációs RNS követéssel