Réti Andor

Réti Andor vagyok, 22 éves egyetemi hallgató. A budapesti Eötvös József Gimnáziumba jártam középiskolába, humán tagozatra, matematika és történelem fakultációra. A gimnázium után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre menten továbbtanulni, gépészmérnöki alapszakra, anyagtechnológia specializációra.

Az egyetem második félévében vágtunk bele gimnazista osztálytársammal és legjobb barátommal, Zámbó Gergellyel egy közös vállalkozás megalkotásába. Mindkettőnk közös szenvedélye volt már középiskolában is a vállalkozások világa, illetve a környezeti fenntarthatóság, így mindenképpen ennek mentén szerettünk volna elindulni. A rengeteg összegyűjtött vállalkozás ötletünk közül végül ebből kifolyólag, illetve Gergő mentorának, Mikesy Álmosnak a javaslatára választottuk a Resprayt, amelynek célja megoldást nyújtani a tradícionális aeroszolos termékek jelentette környezeti problémára. Ezt egy káros hajtógázmentes aeroszolos palackkal, valamint egy vásárlói közegbe kihelyezhető újratöltő automatával érjük el. Egy majdnem három éves technológia és üzletfejlesztési szakaszt követően végül 2023 januárjában indult el az első nyilvános pilot projektünk a Rossmann Magyarországgal együttműködésben. Jelenleg 3 helyszínen üzemel újratöltő automatánk, és a vásárlók 3 különböző dezodor termékből választhatnak. A visszajelzések, illetve a fogyasztási adatok eddig minden előzetes becslésünket felülmúlták, reméljük, hogy ez alapján a jövőben minél több helyre el tudjuk juttatni majd a megoldásunkat!

Az én feladatom elsősorban az automata fejlesztés koordinálása volt, a gépészeti tervezéstől kezdve a szoftverfejlesztés felügyelésén át egészen az első prototípusok összeszereléséig a folyamat minden lépésében részt vettem. A fejlesztés mellett pedig Gergőnek segítek az stratégia kidolgozásában, valamint az üzletfejlesztési és forrásszerzési feladatokban, így a projekt minden szegmensére van rálátásom.

A Respray-jen kívül korábban mentorként, az elmúlt két évben pedig már bírálóként veszek részt a Kárpát-medencében egyedülálló, középiskolásoknak szóló vállalkozási csapatverseny, az 5letből jövő szervezésében.

Következő lépés számomra a Respray megoldásának külföldi piacra juttatása és elterjesztése, majd ezt követően is mindenképpen a környezeti fenntarthatóságot fókuszban tartva szeretnék további vállalkozásokat építeni. Ennek előkészítéseként szeretném a Kárpát-Medencei Tehetségkutató Alapítvány segítségével feltérképezni azokat a területeket, ahol üzletileg is működőképes vállalkozások keretében tudnánk jelentős pozitív környezetvédelmi hatást elérni.