Erhardt Janka

Erhardt Janka vagyok, 2005. január 24-én születtem Budapesten.

Óvodás korom óta része az életemnek a néptánc és hosszú távú terveim között is a néptáncos pálya szerepel az első helyen.

A Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc szakirány, felsőfokú tanulmányokra előkészítő képzésének utolsó éves hallgatója vagyok, illetve a Szentendrei Ferences Gimnázium – szintén végzős – tanulója. Az elmúlt két tanévet egyéni tanrendes tanulóként végeztem, hogy a gimnáziumi közösség tagja is maradhassak és a néptáncot is magas szinten tanulhassam.

Ferences diákként részt vehettem a nyaranta megrendezett biciklis és evezős táborokban, az erdélyi kiránduláson, a félévente megszervezett lelki gyakorlatokon, valamint, ami életre szóló és meghatározó élmény, tavaly nyáron az Assisibe szervezett biciklis zarándoklaton.

Idén ősztől, az MTE előkészítő képzésének elvégzése után a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművész Szak, Néptánc szakirány BA képzésének hallgatója szeretnék lenni.

Első osztályos koromtól kezdve az AELIA SABINA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA békásmegyeri, Kincső Néptáncegyüttesében táncoltam, amellyel 2019-ben bejutottunk a Fölszállott a páva vetélkedő döntőjébe (Vannak már vitézim! című gömöri koreográfiával, felkészítő tanárok: Turcsánné Horváth Annamária, Baloghné Vatai Barbara és Mosóczi István) Itt alapfokú táncosi végzettséget szereztem 2019-ben.

Fontos része volt az életemnek az Együttes viseletének gondozásában, az Együttes által szervezett táborokban és táncházakban, valamint a közösségi eseményeken való részvétel.

Szólóban a legkomolyabb díjam a 2021-es, Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiválja versenyen elért legjobb leány táncos elismerés (Bagi lassú és friss csárdás, Felkészítő tanárok: Baloghné Vatai Barbara és Mosóczi István).

Egyéb díjaim:

2021. Pántlikás cím, Gyermek Néptáncosok XIV. Országos Szólótánc Fesztivál, Szarvas

2020. Különdíj, Mesterek és Tanítványok pályázat

2020. Aranykeszkenős cím, VII. Soproni Országos Szólótánc Fesztivál

2018-21. között az ÓBUDAI NÉPZENEI ISKOLÁban tanultam cimbalmozni TÚRI ANDRÁS MESTERNÉL.

Hatalmas élmény és megtiszteltetés volt 2022-ben táncosként részt venni a Dubai Expo Világkiállításon.

A néptáncos pálya mellett fontos tervemnek és feladatomnak tekintem úgy bemutatni a néptáncot, néphagyományt, mint kifejezési formát, ennek mozgásvilágát, ami a jelenbe is illeszkedik, és reflektálni is képes korunk, környezetünk aktuális problémáira.