Bod Réka

A nevem Bod Réka, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvostudományi Karának friss végzőse vagyok. Tanulmányaimat jelenleg a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolában folytatom.

Marosvásárhelyi tanulmányaim során a Kísérleti Idegélettani Laboratórium munkálataiba kapcsolódtam be, ahol az epilepsziakutatás számos megközelítésébe nyerhettem bepillantást. A laboratórium kutatási adatainak zömét epilepsziás állatmodellekből nyeri, így a viselkedéstani, elektrofiziológiai és szövettani feldolgozási módszerekből is kivehettem a részem. Annak érdekében, hogy az adatfeldolgozási ismereteimet elmélyítsem, három alkalommal jelentkeztem nyári gyakorlatra a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Integratív Idegtudományok Kutatócsoportba Erasmus-ösztöndíj által. Ebben a kutatócsoportban (főképp az Agy-Gép Interfészek Laboratóriumban) értékes ismereteket szereztem a Python programozási nyelv idegtudományi alkalmazásával kapcsolatban. Ezt az ismeretemet kamatoztattam a marosvásárhelyi laborban, amikor mesterséges neurális hálót készítettem az epilepsziás elektroenkefalográfián (EEG) megjelenő kóros mintázatok felismerésére és előrejelzésére.

Jelenleg a TTK Integratív Idegtudományok Kutatócsoport epilepszialaborjában igyekszem elsajátítani a genetikailag módosított humán agyszelettenyészetek technikáját. Reménykedem, hogy a doktori képzés végére az eddig általam ismert technikákat magabiztosabban alkalmazom, illetve az optogenetikai tapasztalatok hozzásegítenek ahhoz, hogy munkaközösségeink az epilepsziabetegségek, valamint az általános idegsejt-tevékenységek összehangolásának hátterét magyarázzák pontosabban.

A kutatásban során ért impulzusokat szeretem szabadidős tevékenységeimbe is beleszőni, így a festés és a rövidpróza-írás közben is kamatoztatom a laborban töltött időt.