Baka Levente

Az én életembe úgy került be a néptánc, hogy óvodás koromban voltam a szüleimmel egy fesztiválon, ahol fellépett a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület Szenior csoportja és nagyon tetszett az a műsor, magával ragadott. Említettem szüleimnek hogy én járni szeretnék néptáncra.

Sikerült felkeresni az együttest (Litéri Zöldág Néptáncegyüttes) és az első próbán kiemelték, hogy jó érzékem van ehhez a műfajhoz.(7 éves voltam) Amikor eljutottam oda, hogy betanultam az első koreográfiát megtörtént az első fellépés. Az első fellépés annyira magával ragadott, hogy úgy volt a koreográfia vége, hogy zene alatt jövünk ki a színpadról és én végül bent maradtam a színpadon és nem vettem észre, hogy a többiek már kimentek. Nagyon nagy élmény volt számomra.

Ahogy nőttem fel, így fejlődtem és mindig azon voltam, hogy egyre jobb legyek. Itthon rengeteget gyakoroltam, ha haza értem az iskolából, szünetben akármikor volt egy kis szabadidőm, táncoltam. Az első verseny, amin indultam a tánctanárom, Szabó Sándor indíttatására volt, hogy megmeríttessem idegen környezetben magam. Ez a verseny a Bakony Virágai szólótáncverseny volt ahol megkaptam az első díjam. Itt találkoztam először Németh Ildikóval és Szabó Szilárddal, akik maguk voltak a zsűrik. Ez után több versenyen részt vettem és kaptam elismeréseket ez által voltak külön felkéréseink a tánctanárommal. Kétszer voltam a Fölszállott a páva műsorban. 2015-ben a középdöntőig jutottam ahol Végső Miklós volt a mentorom, illetve 2019-ben az elődöntőig ahol pedig Kádár Ignác volt a mentorom. Jó tapasztalatszerzés volt és itt rengeteg embert ismertem meg.

Barátokat gyűjtöttem és olyan embereket ismertem meg, akik tanítottak vagy éppen most a Mestereim. Nagyon jó érzés volt olyan emberekkel együtt táncolni, akik a Mestereink, ha volt ilyen fellépés. Idő elteltével biztos voltam benne hogy a néptánccal szeretnék foglalkozni. Végső Miklós említette, hogy van a Táncművészeti Egyetemen ez a táncművészképzés, és ha szeretném, próbáljam meg, Illetve Ertl Balázs és 2 másik osztálytársa jött hozzánk, az együtteshez előadást tartani az egyetemen folyó képzésről. Balázst úgy ismertem, hogy Ertl Pálné Marika néni alapította a Litéri Zöldág Néptáncegyüttest ahol táncoltam 9 évig. Nagyon felnézek Marika néni és fia Ertl Péter pályafutására illetve Péter fia: Balázs eddigi pályájára is, ők példaképek számomra illetve tánctanárom: Szabó Sándor. További példaképeim: Kovács Norbert „Cimbi”, Kádár Ignác és nem utolsó sorban a most tanító Mesterimet is természetesen példaképeimnek tekintem. Mivel 3 évente indul a képzés 1 évet mindenképpen el kellett töltenem valahol, de itt már biztos voltam benne, hogy táncos pályára szeretnék lépni. Végül a Pápai Református Gimnázium és Szakgimnáziumába töltöttem a 2020/2021-es tanévet. 2021 tavaszán volt a felvételi az Egyetemen a táncművész szakra és sikeresen felvettek.

2021. Szeptembere óta a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművész szakára járok. Véleményem szerint nem egyszerű pálya, de a befektetett munka meghozza a gyümölcsét. Úgy gondolom ez egy nagyon szép szakma.