Asperján György

Asperján Györgynek hívnak, Keszthelyen születtem 2004. december 20-án. Szüleimmel, nagymamámmal és testvéreimmel élek Hévízen. A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója vagyok.

A néptánccal való találkozásom általános iskola első osztályban történt, rögtön az első napon. Ugyanis én egy művészeti iskolába jártam Keszthelyre, a Család Általános Iskola és AMI-ba. Itt kötelező volt a néptánc, valamint két népzenei hangszer alapszintű ismerete 4. osztályig, 5. osztálytól viszont döntenem kellett, hogy melyiket fejlesztem magasabb szintre. Én furulya, illetve tekerőlanton játszottam és mikor a nagy választásra jutott sor, a tekerőlantot igyekeztem a tőlem telhető legmagasabb szintre fejleszteni.

A néptánc órák eleinte nem voltak a kedvenc tevékenységeim. Jobban érdekelt a futball, illetve az akkori gyerekek számára divatosabb sportok. Egy idő után viszont nagyon megszerettem. Talán az első ilyen pillanat volt, mikor a tánc tanárom 13 éves koromban elvitt engem és egy akkori táncos páromat egy szólótáncversenyre Sopronba. Meg kell mondanom nagyon féltem akkor, hiszen annyi ember előtt táncolni kifejezetten furcsa és ijesztő érzés volt. Nem is volt nagy sikerem, de ez nem gátolt meg abban, hogy tovább folytassam ezt a pályát.

A 9. osztályt már a Pápai Református Kollégium Művészeti Szakgimnáziumának néptánc szakán folytattam. Nagyon jó érzés volt, hogy itt már olyan emberekkel voltam körül véve, akik annyira szerettek táncolni, mint én. Meg kell említsem főként Kondics Gergelyt, Müller Zoltánt, akiktől sok mindent tudtam tanulni, elsajátítani 2 év alatt, amíg a „refi” - be jártam. Természetesen a többi tanáromnak is köszönöm, hogy ha nem is 2 évig, de abban az időben igyekeztek segíteni a szakma fejlődésemet.

2021-ben jött egy lehetőség, amivel muszáj voltam élni. Úgy éreztem, hogy váltanom kell, ha tényleg hivatásként választom a néptáncot, mint szakirányt, nem pedig hobbiként. A Magyar Táncművészeti Egyetemen felvételit hirdettek a 2021. szeptemberében induló, néptánc előkészítő szakára. Jelentkeztem is, majd 8 megterhelő különbözeti vizsga letevése után ősszel el is kezdtem az évet már az új iskolámban. Eddig az itt megrendezendő házi versenyre készített saját koreográfiámra vagyok a legbüszkébb, amelyet kedves barátaimmal Baka Leventével és Bencze Katával közösen készítettem, melynek nagy sikere volt, az én megítélésem és más vélemények alapján. Jelenleg 2. évfolyamos vagyok és úgy érzem életem legjobb döntése volt, hogy ebben az iskolában folytattam tanulmányaim. Ha minden jól fog alakulni, 3 év múlva táncművész diplomával a kezemben lépek ki az egyetem kapuján, mindössze 21 évesen. Onnan hivatásos táncművészként szeretnék elhelyezkedni, majd a professzionális karrierem végén szeretnék alapítani egy saját társulatot, ahol ki tudom élni koreográfusi céljaimat is.