Mandel Réka

A nevem Mandel Réka, az utóbbi négy évben Kolozsváron éltem és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki karán, Vegyészmérnöki szakon végeztem az alapképzéses tanulmányaimat. Jelenleg Budapesten a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki karán végzem a mesterszakos tanulmányaimat a Biomérnöki szak Alkalmazott biotechnológiák specializációja keretein belül.

 

Csíkszeredában születtem és nőttem fel, középiskolai tanulmányaimat a Márton Áron Főgimnáziumban végeztem. Már az első adandó alkalommal megtetszett a kémia és a kémiának is a kísérleti fele. Amikor dönteni kellett érettségi után a vegyészmérnöki szakma vonzott a legjobban. Mindig is szerettem a mérnöki tantárgyakat tanulni és a kémia mindig új kihívásokat helyezett elém. Az államvizsga dolgozatom kutatási részét a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Enzimológia és Alkalmazott Biokatalízis Kutatóközpontjában végeztem, így a mesterszakos jelentkezésnél, hogy bővíthessem a tudásom egy kissé más területen is, a budapesti biomérnöki szakot választottam. Államvizsga dolgozatomban olyan enzimkaszkád kialakitásán dolgoztam, mely képes egyetlen edényben (one-pot) benzaldehid származékból vagy l-fenilalanin származékból aromás a-ketosavakat és d-fenilalanin származékokat előállítani. Ezeknek gyógyászati felhasználása számottevő, én pedig ezen új, előző irodalmi ismereteket összekapcsoló előállítási módszert tanulmányoztam.

 

Már kicsi korom óta közel állt hozzám a természet és a sport, szüleimmel rengeteget kirándultunk és mindig is motiváltak a mozgásra. 10 éves korom óta tájfutó vagyok, ez volt az a sport ami számomra folytonos új kihívást jelentett. Ezen kívül az összes számomra elérhető sportot kipróbáltam, főként a téli sportok szerelmese lettem. Újabban a falmászást és sziklamászást próbáltam ki, ami talán kissé extrém dolog egy nőnek, de ez sosem állított meg az élet más területein sem.

 

A kutatói munka azért érdekes számomra, mert a folyamatosan felmerülő problémák megoldását még élvezem is. Szeretem, ha valamilyen megoldáson gondolkozni kell és nem tudnék egy monoton dologgal foglalkozni hosszabb időn keresztül. 2021 nyarán részt vettem egy 2 hónapos szakmai gyakorlaton az Erasmus+ program keretein belül, a gyakorlatot a budapesti Természet Tudományi Központ (TTK) egyik kutatócsoportjánál végeztem. A Biomolekuláris Kölcsönhatások Kutatócsoport főként fehérje-fehérje és fehérje-kismolekula jelátviteli kölcsönhatásait tanulmányozta, kutatási területük olyan új molekulák tervezése, melyek képesek gátolni a rákos és gyulladásos betegségek kialakulását, melyet fehérjekináz aktivitásának szabályozásával értek el. Ebben a kutatásban vehettem részt én is és segíthettem a tanulmányozott kismolekula könyvtár felépítésében.

Szeretnék kicsit a jövőben ismerkedni és kiterjeszteni az érdeklődési köröm, amiben úgy érzem ez a mentorprogram is a segítségemre lehet.