Makó Rebeka Anna

A nevem Makó Rebeka Anna a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának PhD hallgatója vagyok.

Már egyetemi tanulmányaim előtt megfogadtam, amikor nagymamám és édesapám egymást követően rövid időn belül ugyanabban a bélrendszeri betegségben meghalt, hogy olyan kutatásokat, tanulmányokat fogok végezni, amivel segíteni tudok a világon élő embertársaimnak.

2019 decemberében végeztem a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának biomérnök alapszakán. Tanulmányaim alatt a laborban végzett munkám során érdekes kutatási módszereket ismertem meg és arra törekedtem, hogy új eredményeket mondhassak magaménak. A feladatok elvégzésében önállóan, másrészt a vizsgálat korai tervezési és megvalósítási szakaszában pedig csapatként működhettem együtt témavezetőmmel, oktatóimmal és diáktársaimmal, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Az alapképzésem során lehetőségem nyílt egy olyan projektben is részt venni, ami hozzájárult az OTDK pályamunkám megírásához. A továbbiakban ez is motivált, hogy olyan területen folytassam tanulmányaimat, ahol fontos kutatási eredményeket érhetek el, mellyel társadalmunk javát szolgálhatom és hazánk hírnevét öregbíthetem.

Ezért a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának táplálkozástudományi mesterképzési szakja mellett döntöttem. A mesterképzés során egy olyan programban (HSUP) is részt vettem, ahol pályázatom kiválasztásra került. Csapatommal kismamák számára egy új folsavval dúsított élelmiszer (Mamapiskóta) fejlesztésébe kezdtünk. Sajnos a körülmények nem tették lehetővé, hogy ezt a munkát társaimmal együtt be tudjam fejezni, de megfogadtam mihelyt lehetőségem nyílik rá folytatni fogom.

A végzést követően a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának PhD programjába jelentkeztem. Kutatási témaként a májbetegségek előrehaladásának vizsgálatát választottam, különös tekintettel a nem alkoholos zsírmájbetegségre (NAFLD) fókuszálva. Elsősorban azért, mivel ezen betegség esetében a jóváhagyott gyógyszeres terápia hiányzik és az életmódbeli beavatkozások így az egészséges táplálkozási szokások kialakítása kulcsfontosságú a kezelésben. Jelenleg élelmiszer eredetű antioxidánsok pl. ómega-3 zsírsavak hatását vizsgálom a betegség tekintetében. Ezzel kapcsolatosan egy cikkem is jelent meg az Orvosi Hetilapban. Munkám során arra törekszem, hogy eredményeim által a betegek életminősége javuljon. Szívügyem továbbá, hogy támogassam a gyermekeket és felnőtteket az egészség megőrzés, illetve betegségmegelőzés céljából. Mindezek fényében tovább gondolva korábbi projektemet olyan vitaminokat és ómega-3 zsírsavakat tartalmazó előkeverékeket (premixeket) szeretnék fejleszteni, melyeket funkcionális élelmiszerek előállításához lehetne felhasználni. Ezen ötlettel több problémára is megoldást lehetne találni. Szeretném kitűzött céljaimat a jövőben elérni.