Berencsi Pál

Berencsi Pál vagyok, 2007.07.10-én születtem Budapesten. Jelenleg is Csepelen élek szüleimmel és két testvéremmel.

Szüleim számára fontos volt a hagyományok ápolása, ezért amint lehetett, édesanyám eljárt velem egy közeli közösségi ház családi néptánc foglalkozásaira.

Hagyományőrző óvodába jártam, ahol már külön néptáncórákon vettem részt, és megismerkedtem az évkör jeles napjaival, az ünnepekhez kapcsolódó népszokásokkal. Lábbal tapostuk a szőlőt, adventi koszorút készítettünk, Betlehemes játékot adtunk elő, Mihály napi vásárokat tartottunk.

Általános iskolás koromban csatlakoztam a Tamariska Táncműhelyhez, amelynek vezetője, Hudákné Farkas Sára nemcsak a néptáncra, hanem a népszokások ismeretére is tanított minket. Onnantól kezdve minden Virágvasárnapkor Kiszét hajtunk, a farsangi táncházakban pedig népi játékokat játszunk.

A Tamariska Táncműhellyel sok fellépésen vettünk részt, pl. Nemzeti Színház Kölyöknap című rendezvénysorozatának keretén belül, de felléptünk a MÜPA Népzene Ünnepén, illetve több alkalommal tartottunk táncházat a Táncháztalálkozón is.

Kétszer vettünk részt a balatonboglári MÉTA-n, ahol egyszer a II. helyen végeztünk, és minden tanév végén komplett műsort adtunk „Nyárköszöntő” címmel.

Amikor időm engedte, részt vettem a Csepeli Hagyomány Óvó Hely próbáin, ahol az esztendő körének jeles napjait, eseményeit szoktuk megénekelni, illetve több alkalommal is felléptem velük Adventi, Farsangi dalcsokrunkkal és eredeti csepeli gyűjtésű Betlehemes játékunkkal.

Nyolcadikos koromban a továbbtanulással kapcsolatban úgy döntöttem, hogy egyre nagyobb szerepet szeretnék szánni a táncnak az életemben, ezért jelentkeztem a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc tagozatára, ahová sikerült is felvételt nyernem, tanulmányaimat 2021 őszén kezdtem meg.

Az évfolyamon igen hamar nagyon jó közösség kovácsolódott össze, sok új barátra tettem szert. Sok tájegység táncaival ismerkedünk, a néptánc mellett azonban komoly szerepet kap a balett és a modern tánc ismerete is. Az egyetemmel rendszeresen veszünk részt fellépéseken, valamint egyre gyakrabban színházi darabokban is szerepelünk.

Az iskolai órák mellett nem sok szabadidőm marad, ezt főként évfolyamtársaimmal töltöm, hétvégente gyakran járunk táncházakba, táncművészeti előadásokra vagy népzenei koncerteket hallgatunk. Nyáron igyekszem több tánctáborban részt venni, hogy minél több aspektusból ismerkedhessem meg az egyes tájegységeinek táncaival.

Az egyetem keretein belül gyakran nézünk meg különböző táncos előadásokat, a hagyományos néptánctól kezdve a modern táncművészeti darabokon át egészen a balett előadásokig.