Hírek

Csíkszeredai diákokat támogat a tehetségkutató alapítvány

Három csíkszeredai diák tanulmányait és kutatásait támogatja a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány: a Kós Károly Szakközépiskola XI. osztályos tanulóját, Onodi Henriettát; a Nagy István Művészeti Középiskolából Imets Tamást, valamint a Sapientia egyetem hallgatóját, Vincze Boglárkát.

Tegnap délelőtt a Határtalan Erdély program keretében érkezett Csíkszeredába a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programigazgatója, illetve hetven magyarországi diák, akik a határon túli, erdélyi magyarság kultúrájával ismerkednek. Az anyaországból érkező fiatalokat a Márton Áron Gimnázium, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, a Nagy István Művészeti Középiskola és a Kós Károly Szakközépiskola diákjai fogadták: a résztvevők az egész napos program alatt, vegyes csoportokban helyismereti feladatok és terepmunkák kapcsán ismerkedtek egymással és a megyeközponttal.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány évente, diákonként 2,5 millió forintot költ a magyarországi és határon túli magyar anyanyelvű és kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért tanulók támogatására. Petri László igazgató szerint az egyéni igényekre alapozó támogatást szigorú feltételek és szabályrendszer szerint nyerhetik el a fiatalok, ennek első és alapvető feltétele, hogy a 16–30 év közötti személyek online jelentkezzenek az alapítványnál.

– Többszakaszos szűrésen kell részt vegyenek a jelentkezők: ajánlásokat kérünk tőlük, teszteket kell kitölteniük, majd az erdélyi diákok esetében a csíkszeredai Sapientia egyetemen felkért tanárok előtt egy személyes meghallgatáson is meg kell jelenniük. Az a célunk, hogy valóban kiszűrjük a kiváló tehetségeket – tájékoztatott az igazgatató. A támogatást, amely egyénre szabott módon, kompetenciafejlesztés, nyelvtanulás, eszközök, utazási költségek fedezése is lehet, illetve az alapítvány mindenki számára kijelöl egy mentort, akár három évig is igénybe vehetik a fiatalok, ha tartani tudják a folyamatos fejlődési szintet.

– Havi beszámolókat kérünk a támogatottjainktól, illetve negyed- és félévente egy részletesebb, a tanulmányi fejlődésüket bemutató értekezést – tette hozzá Petri László.

Csíkszeredában jelenleg három diák élvezi a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány támogatását, a Kós Károly Szakközépiskola XI. osztályos tanulója, Onodi Henrietta; a Nagy István Művészeti Középiskolából Imets Tamás, valamint a Sapientia egyetem hallgatója, Vincze Boglárka.

– Imets Tamás ma nem lehet köztünk, mert miután megnyerte az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, újabb megmérettetésre indult Brüsszelbe – mondta az igazgató.

A tegnapi találkozón jelen volt azonban Onodi Henrietta, aki személyesen számolt be támogatottságának eddigi eredményeiről.

– Kaptam egy mentort dr. Papp László akadémikus személyében, akinek az irányításával elkezdtem foglalkozni a legyek kutatásával is. Tanulmányaim kiteljesedéséhez azonban az angol nyelvű szakirodalom megismerésére is szükségem van, ezért én azt kértem az alapítványtól, hogy segítsenek a nyelv elsajátításában. Nyáron három hónapot tölthettem Budapesten, ahol angol nyelvtanfolyamra jártam – részletezte Henrietta

Pál Bíborka

Forrás: http://hargitanepe.eu/csikszeredai-diakokat-tamogat-a-tehetsegkutato-alapitvany/