Hírek

A SciChellenge verseny nyertese lett csíki diákunk

Jedi erővel a tudományok világában

A csíkszeredai Imets Tamás legújabb találmányával nyert a SciChellenge tudományos versenyen, a legújabb kütyüvel otthoni műszaki cikkeinket tudjuk be és kikapcsolni, mindehhez pedig csupán annyi a dolgunk, hogy Jedi mozdulatokkal navigáljuk azokat. A legjobbak, többek között Tamás is bemutatkozhat a SciChellenge 2017 júliusában tartandó nemzetközi díjátadó ünnepségen.

SciChallenge projekt a természettudományok, műszaki és mérnöki tudományok, és a matematika iránt érdeklődő fiatalokat szólítja meg. Rengeteg tudományos témakör ajánlatával arra buzdítja a diákokat, hogy az őket érdeklő tudományos területről válasszanak egy konkrét témát és azt mutassák be poszter, prezentáció vagy videó formájában.

“Éreztem, hogy szükség van egy új és jól működő megoldásra az otthoni kütyük automatizálásához. A hagyományos távirányítót már senki nem akarja használni, az okostelefonok appjei nem olyan hatékonyak, mint vártam. A telefonos vezérlés csalódás volt számomra. Amikor elkezdtem olvasni az ágyamban és el akartam kapcsolni a lámpát, rájöttem, hogy a telefonom a konyhában van. Csak az adatok megjelenítéséhez jó volt, de rendszeres hőmérővel ellenőriztem a szobahőmérsékletet ahelyett, hogy a telefon teljes menüjében navigálnék. Néhány hét múlva töröltem az összes appet a telefonomról, rájöttem, hogy mindegyik letöltése és megvásárlása pénz pazarlás volt, de még mindig jó megoldást akartam az otthonom kényelmesebbé tételére. Így kezdtem neki a saját fejlesztésnek.” – meséli Tamás.

Forrás: https://www.scichallenge.eu/en/submission?pid=224