Beszámolók

Innovációs képzés 2020 február 21-23.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány harmadik éve rendezi meg innovációs programját, melynek célja a kreatív ötletekből születő fejlesztések, találmányok megalkotásának támogatása. A programsorozat első hétvégéje során a fiatal tehetségek Szegeden vehettek részt gondolatébresztő képzéseken és foglalkozásokon.

Az ELI-ALPS lézerkutató központban Prof. Dr. Szabó Gábor Professzor úr tartott előadást a résztvevőknek a lézerek születéséről és fejlődéséről, valamint ezt követően üzemlátogatással egybekötve ismerhettük meg a különböző lézerek technológiai adottságát, és lehetséges felhasználási területeiket.

Az SZTE ÁOK Orvosi Készségfejlesztő Központjában Prof. Dr. Boros Mihály tanszékvezető, igazgató és Jónás Gyöngyi oktatási asszisztens, ügyvivő szakértő vártak minket. Megtekinthettük, valamint kipróbálhattuk a régióban egyedülálló orvosi szimulációs eszközöket, mint a szülés szimulátor, a komplikációkkal is beparaméterezhető altatás, valamint különböző kórképek kezelésére kifejlesztett torzók. Előadást tartott ezen kívül Dr. Szabó Andrea a mikroszkópokkal felszerelt mikrosebészeti teremben, valamint Dr. Juhász László a mitokondriális oxigénfogyasztásról mutatott be nekünk egy kísérletet.

A bőrgyógyászati klinikán Prof. Dr. Kemény Lajos a publikáció és szabadalmaztatás gyakorlati tudnivalóiról tartott előadást az innovációk tükrében, melynek során a két folyamatot több szempont mentén összehasonlíthattuk. Megtudtuk, hogy mire kell ügyelni, ha fejlesztéseinket szabadalommá kívánjuk tenni, és hogy ennek adott esetben milyen szakmai feltételei és anyagi vonzatai vannak.

Az optikai tanszéken Dr. Hopp Béla és doktoranduszai fogadtak minket, ahol bemutatták többek között a szén-dioxid lézer és egyéb eszközök működését, valamint a gyakorlati alkalmazás részleteiről is beszámoltak. A fiatalokat lenyűgözte, hogy testközelből is láthatnak működésben lévő eszközöket, valamint lézergravírozást. A pénteki napot vacsorával egybekötött ismerkedéssel zártuk, valamint esti beszélgetéssel zártuk, melynek során a fiatalok szorosabb kapcsolatokat építhettek ki egymással.

Szombaton egy hosszabb sétát követően jutottunk el a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol Dr. Siklós László igazgatóhelyettes, a molekuláris neurobiológiai csoport vezetője és munkatársai fogadtak minket. Az első előadás során a két fotonos polimerizációs technika és az optikai csipesz használatáról tudhattak meg többet a diákok Vizsnyiczai Gaszton közreműködésével, majd gyakorlati bemutatót tartottak az intézmény hallgatói a különböző műszerek használatáról.

A délután folyamán Dr. Mikecz Péter tartott jogi képzést, ahol egyrészt szó esett a szellemi tulajdon jogvédelméről, valamint a résztvevők bevezetést kaptak a vállalkozási alapismeretekbe is. A téma sok kérdést vetett fel a fiatalokban, melyre egytől egyig választ is kaptak az előadótól.

Ezt követően a résztvevők csapatokba rendeződtek tudományterületek alapján, és elkezdték megalkotni terveiket az innovációikra vonatkozóan. Sok ötlet született, valamint kiderült az is, hogy van igény a különböző tudományterületek együttműködésére, közös fejlesztésre. A nap zárásaként egy rövid értékelő megbeszélés, és vacsora zajlott le, mely során a fiatalok megosztották élményeiket és nézőpontjaikat, valamint tovább folytatódott az ötletelés az innovációk kapcsán.