Beszámolók

Balea-tó-Tusnádfürdő-Brassó 2019.07.24-28.

Szakmai beszámoló

2019.07.24., Szerda

Szerdán korán, 6:00 órakor indultunk Budapestről, a Szeged-Arad-Temesvár-Déva útvonalon. Mielőtt elértünk volna sepsiszentgyörgyi szálláshelyünkig, szerpentines utakon tettünk egy kitérőt a lenyűgöző Balea-tóhoz, amely 2034 méteres magasságban fekszik a Fogarasi-havasokban. A gyönyörű tájon kívül megtekintettük a tó partján elhelyezkedő Balea Lac Resort-ot, amely az alapítvány által 2019. szeptember 9-13. között megszervezésre kerülő erdélyi kirándulás bázisát adja majd. Ezután tovább indultunk Sepsiszentgyörgy felé, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket a Fidelitas Hotelben, majd a hagyományos erdélyi fogásokat kínáló Hunyadi Csárdában vacsoráztunk.

2019.07.25., Csütörtök

Csütörtökön reggeli után indultunk Tusnádfürdőre, ahol a jubileumi 30. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor került megrendezésre. Közel 30 helyszínen zajlottak a változatos programok, különböző témakörökben. A szabadegyetem szellemiségének megfelelően számos, az erdélyi magyarságot érintő közéleti-politikai program, illetve a diákokat megszólító esemény színesítette a palettát.

Kezdésként 11:00 órától a Lehetőségek és lehetetlenségek a jövőben az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási térben című előadáson vettünk részt, amelynek keretében Lőrinczi Zoltán államtitkár, valamint számos határon belüli és azon túli intézmény vezetője beszélgetett többek között arról, hogy mennyire fontos a nemzetközi mobilitás erősítése az iskolák között a régióban, amit a kreditelismertetési eljárások egyszerűbbé tétele nagyban elősegítene, ezáltal kialakulhatna egy egységes kép a magas színvonalú Kárpát-medencei felsőoktatásról.

13:00 órától a Tehetség? Gondozás? elnevezésű programon vettünk részt, ahol oktatási, hallgatói és ifjúsági szervezetek vezetőivel folyt beszélgetés többek között arról, hogy mi is az a tehetség, mindenki tehetséges-e valamiben, illetve 2019-ben hogyan lehet gondozni egy tehetséget, illetve kell-e egyáltalán. Az alapítvány részéről Petri László, a kuratórium titkára vett részt a kerekasztal-beszélgetésen, ismertetve álláspontját a fenti kérdésekről. A téma fontosságát, és a program sikerét jelzi, hogy a sátor teljesen megtelt érdeklődő hallgatósággal.

Balról jobbra: Petri László, Kovács Levente, Andacs-Zsolt Levente, Bálint Lajos Lóránt, Veres Márton

A nap további részében bejártuk és felfedeztük a tábor teljes területét, továbbá részt vettünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett, Fősodorban, vagy az árral szemben? Európa és Magyarország 1990-2030 című előadáson, ahol Gulyás Gergely miniszter, Koltay András rektor, és Prőhle Gergely, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetője beszélgetett Magyarország múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Késő délután hagytuk el a tábor területét, a napot vacsorával zártuk a Hunyadi Csárdában.

2019.07.26., Péntek

Pénteken már egészen korán a táborba érkeztünk a 9:30-kor kezdődő Együtt a Kárpát-medencében! című programra, ahol többek között Brenzovics László, Klement Kornél, Pótápi Árpád János és Semjén Zsolt tartott előadást.

13:00 órától részt vettünk Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató előadásán, ahol A képlet című könyvében megjelent kutatási eredményeiről beszélt. Megtudhattuk, hogy a cégeken belüli kommunikációs hálóktól kezdve a sejteken belüli hálózatokon át számos területen folytat kutatásokat, ezek közül az egyik legérdekesebb terület az egyén és a közösségi háló viszonyának vizsgálata, jelen esetben az egyéni teljesítmény és a siker kapcsolatának szempontjából. Megjósolható-e a siker mértéke az egyéni teljesítmény alapján? Mitől függ a siker? A professzor úr számos példán keresztül – az élsportolók eredményeinek hajszálnyi különbségeitől kezdve, az irodalom terén a könyvsikerlisták kialakulásán át a művészvilág hálózatának befolyásáig – mutatta be kutatását. Megállapításait nagyon leegyszerűsítve úgy összegezhetnénk, hogy az egyéni teljesítmény korlátos, míg a siker korlátlan, és a közösség által meghatározott. Reméljük, hogy a professzor urat a közeljövőben mentoraink között üdvözölhetjük.

Barabási Albert László

14:00 órától a Tao után: színház- és kultúrafinanszírozás a Kárpát-medencében című programon vettünk részt, ahol Fekete Péter államtitkár, Fülöp Péter helyettes államtitkár, továbbá Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes részvételével folyt a kerekasztal-beszélgetés.

Ezután 15:00 órától a Képmás magazin bemutatkozását hallgattuk, amely újsággal igyekszünk a jövőben kapcsolatot kialakítani annak érdekében, hogy tehetséges mentoráltjaink minél szélesebb körben bemutatkozhassanak a nagyközönségnek.

Estefelé indultunk vissza Sepsiszentgyörgybe, ahol ismét a Hunyadi Csárdában vacsoráztunk.

2019.07.27., Szombat

A szabadegyetem utolsó napján ismét korán érkeztünk, hogy meghallgassuk Orbán Viktor miniszterelnök úr beszédét 10:30-tól. Ezt követően kora délután útnak indultunk Brassó felé, és késő délután érkeztünk meg szállásunkhoz, az Aro Palace Hotelhez, ahonnan pazar kilátás nyílt a dombokkal övezett középkori szász városra. Ezt követően találkoztunk Sipos Márton idegenvezetővel, akivel egyeztettük a 2019. december 9-14. között, az alapítvány által megszervezésre kerülő dél-erdélyi kirándulás programtervét, illetve megtekintettük a lehetséges szálláshelyeket. Sipos Márton úr vezetésével egy kis ízelítőt kaphattunk Brassó történelméből az óvárosban tett séta közben. Miután elváltak útjaink, Nyegró Dávid Imrével, egyik támogatott tehetségünkkel találkoztunk, akinek Brassó a szülővárosa. A Prato étteremben elköltött közös vacsora alkalmával Dávid sokat mesélt a chilei csillagvizsgálóban tett látogatásáról, illetve a NASA által meghirdetett, Gyártás az űrben című logópályázattal kapcsolatos élményeiről. Miután búcsút vettünk egymástól, visszatértünk a szállásunkra, ahol élvezhettük a szálloda kitűnő szolgáltatásait.

2019.07.28., Vasárnap

Vasárnap a bőséges reggeli után hazaindultunk Budapestre, ahová a késő délutáni órákban érkeztünk meg.

Az útról készült további képek és videók megtekinthetők facebook oldalunkon.