Veress Dorottya

A nevem Veress Dorottya. Nyíregyháza városában nőttem fel. Már egészen kicsiként érdekelni kezdett a művészetek világa. A környezetem is felfigyelt ezen érdeklődéseimre, így már az általános iskolai éveimet egy zene tagozatos iskolában kezdtem meg. Tanultam zongorázni és több fajta táncban és sportban is kipróbáltam magam. Ezek mellett kézműves foglalkozásokon is részt vettem, ami készségeimet nagyban fejlesztette. Úgy gondolom egy művészhez, és magához az emberhez is csak hozzátesz, ha minél több területbe belelát.

 

 Az általános iskolai éveim után más művészeti ág felé vettem az irányt, ami nem más volt, mint a Képzőművészet, azon belül is a festészet. A gimnáziumi éveimet a Nyíregyházi Művészeti szakgimnáziumban kezdtem meg, festészet szakon. A gimnáziumban eltöltött idő alatt rengeteg dolgot megtanulhattam a képzőművészetről és elsajátíthattam a rajz és festészet alapjait. Az érettségi megszerzése után,  egy szakmai évvel zártam gimnáziumi tanulmányaimat, aminek végeztével egy OKJ bizonyítvány megszerzésével lehettem gazdagabb.

 

Ezt követően jelentkeztem az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti tagozatának, vizuális művészeti tanszékének, képalkotás szakára. Jelenleg harmad éves hallgató vagyok az Egyetemen. A diploma évemet töltöm  és a szakdolgozatom megírása előtt állok. Ezen a szakon egy igencsak, komplex oktatásban részesülök. Mivel a festészeten kívűl más-más művészeti ágakban is kipróbálhattam  magam. A specializációm ugyan a festészet, de mellette lehetőségem nyílt tanulni fotózást, filmművészetet, grafikát, gyermekrajz elemzést és sok más érdekesebbnél érdekesebb dolgot.

 

Tanulmányaimat folytatni szeretném az alap diploma elvégzése után. Mivel a gyakorlati tevékenységek mellett érdekel a művészettörténet, így szeretném ezen a téren mélyebbre vinni tudásomat , hogy akár később a munkálataimat is ezzel folytathassam. Érdekel a kurátori szakma, a gyermekrajz elemzői pálya  és eltudnám képzelni, hogy később akár én tanítok hallgatókat az egyetemen.

 

 A művészet nagyon sokrétű és rengeteg benne a lehetőség. Szeretném, hogyha a művészeti tevékenységek tovább kísérnék az életemet, mind gyakorlati és elméleti síkon egyaránt. Az egyetemi éveim alatt  újabb és újabb lehetőségek kínálkoztak amiket igyekeztem  megragadni.

Ez az ösztöndíj pályázat is egy remek lehetőség, ami a későbbi munkálataimat, fejlődésemet nagyban elősegítheti. Festészeti munkásságom célja, hogy a művészettörténeti korszakokat átívelve, egészen a kortárs művészetig bemutassam, miképpen változtak a festészet szimbólum használatai, hogyan formálódtak át a jelentéstartalmai. Egy adott szimbólumot kiválasztva végig vezetni, annak értelmezését  a kor előrehaladtával. Kutatni, értelmezni művészettörténet szimbolikájának tárházát. A szimbólumok, a festményekről leolvasható adott kor üzenetit foglalják magukba, melyek minden  művészettörténeti korszakban valamilyen módon jelen vannak. Az üzenetek átlényegülését kívánom vizsgálni a pályázat keretein belül. Mivel a művészettörténet nagyon közel áll hozzám, ezért az ösztöndíj  időtartalma alatt ezt a témát szeretném körbe járni és bemutatni.