Varga Bence

Varga Bence vagyok és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatom a tanulmányaimat, ahol nemzetközi gazdálkodást hallgatok. Magyarország nyugati szegletéből, Szombathelyről származom. Már gyerekkorom óta ég bennem egyfajta kíváncsiság a világ megismerésére és megértésére vonatkozóan. Ez kezdetben a természettudományok terén érződött a leginkább - a csillagászat, a földrajz, a fizika és a matematika ismereteit mondhatni megállás nélkül szívtam magamba. Mindig is szerettem versenyezni, így az idő múlásával egyre inkább kibontakoztattam a tudásomat a tudományos megmérettetéseken.

2020-ban és 2021-ben sikerült elnyernem a Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíjat a kutatómunkáimnak köszönhetően. Első alkalommal az űrkutatás jövőjét vettem górcső alá, mely publikációm végül olyan mértékben elnyerte a kuratórium tagjainak tetszését, hogy felkértek egy előadás megtartására a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Ezt követően az egészségügy modernizálásával és a fenntarthatósággal kapcsolatban is számos írást közöltem, melyeket hasonló elismerések öveztek – egyre inkább kezdtem rákapni a kutatás ízére. A Nemzeti Tehetség Központ szintén felfigyelt az eredményeimre és ennek köszönhetően 2020-ban megkaptam a Tehetségek Magyarországa Ösztöndíjat is. A reál beállítottságom ellenére a középiskolás éveim alatt a humán tantárgyak, illetve versenyek felé egyaránt nyitni kezdtem. Örömmel tudtam nyugtázni, hogy mind a problémamegoldó, mind az esettanulmány jellegű kihívások testhezállónak bizonyultak számomra. Előszeretettel vettem részt számos csapatversenyen is, ugyanis a mai napig úgy vélem, hogy az ilyesfajta közös kreatív gondolkodás az innováció első lépcsőfoka – aztán megjelent a COVID-19 és hamar világméretű pandémiává nőtte ki magát.

A digitális oktatás monoton jellege azonban nem szeghette kedvemet. Már egy ideje a fejemben motoszkált egy egészségügyi fejlesztéssel kapcsolatos ötlet és amikor rátalátam egy vállalkozási vetélkedőre éreztem, hogy eljött az ideje belevágni. Csapatszervezés következett, majd elindultunk az „5letből Jövő” mérföldkövekre épülő üzleti szemléletű folyamatán, melyen egészen a Kárpát-medencei döntőig meneteltünk. A versenynek vége lett és minden ugyanúgy ment tovább. Engem azonban nem hagyott nyugodni a dolog, szerettem volna megvalósítani az elképzeléseimet és létrehozni a saját startupomat (H3spways), amivel segíthetem az emberek mindennapjait. Az önmegvalósítás gondolata a társaimnak is rendkívül tetszett, így nekiláttunk komolyabban foglalkozni a leendő vállalkozásunkkal.

Bekerültünk a K&H Innovathon országos döntőjébe, ahol a pitchemet követően elkezdtek záporozni felénk a meghívások különféle inkubációs programokba. A hazai rendezvények mellett a külföldi lehetőségeket is próbáltuk kiaknázni, melynek egyik alapvető pozitívuma a kapcsolati hálónk széles körű bővülése volt. Az IdeaFest Ötletverseny esetében szintén a finalista startupok közé kerültünk és sikerült egy szoros együttműködést kialakítanunk az INPUT Programmal. Egyike voltunk annak a 19 csapatnak, akik a Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ által meghirdetett Start Program keretein belül fejleszthették a startupjukat – itt jutottunk hozzá az első nagyobb támogatási összeghez is. A Social Impact Award (SIA) társadalmi innovációs közösségébe és a Start it @K&H inkubátorába is sikerült bejutnunk 2022-ben. Szintén tavaly a szülővárosom által rendezett Szombathely2030 konferencián is részt vettem, ahol a pitch-párbajban a dobogó második fokán képviselhettem a H3spways-t. Az eredményeknek meg is lett a nemzetközi foganatja, ugyanis startupperként és ösztöndíjas diákként is meghívást kaptam a Lisszabonban évente megrendezésre kerülő Web Summit-ra (2022), mely a világ legnagyobb technológiai eseménye. A konferencia és a kiállítás elképesztően inspirálóan hatott rám csakúgy, mint a Brad Smith-szel, a Microsoft elnökével való találkozásom – nem is beszélve az Apple egészségügyi alelnökéről (Sumbul Desai) vagy a Mercedes Formula–1-es csapatának ügyvezető igazgatójáról (Toto Wolff).

De mi is az a H3spways? Egy digitális egészségügyi startup, melynek elsődleges célja az életveszélyes helyzetek során az információáramlás felgyorsítása és ezáltal hatékonyabb kezelés elérhetővé tétele. Ezenfelül pedig kiemelt hangsúlyt fordítunk a megelőzésre is annak érdekében, hogy segítsük az egészséges életvitelt, valamint támogassuk az esetleges problémák korai felismerését. Úgy érzem még számos meglepetést és izgalmas élményt tartogat számomra és a H3spways minden egyes képviselője számára ez a projekt – mely már az alapítás előtti fázisban várja, hogy a közeljövőben életeket menthessen.

Kicsit elkanyarodva a témától természetesen nem ez az egyetlen elfoglaltságom. Számos innovatív közösség tagja vagyok – gondolok itt akár a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítványra vagy a Brainbar csapatára. Előbbi egy olyan tudományos elméket tömörítő szervezet, mely igazán motiváló és inspiráló légkört biztosít a támogatottak részére. Itt egy olyan rendkívüli csapat tagja lehetek, melynek minden egyes képviselőjéből sugárzik az elhivatottság – úgy vélem nagy dolgokat fogunk közösen alkotni. A már fentebb említett Brainbar sokban hasonlít a KMTA-hoz. Mindazonáltal itt nagykövetként azon dolgozunk, hogy a szeptember végén megrendezésre kerülő BrainBar Fesztivál a lehető legjobb legyen. Ez a munkakör a kreativitás és a problémamegoldó készség magas fokát kívánja meg, ugyanakkor minden erőfeszítést megér a mai fiatalok inspirálása és ösztönzése a világ megismerésére. Európa legnagyobb jövőfesztiválja számos olyan értéket közvetít, melyek nélkülözhetetlenek az innovatív gondolkodáshoz és egy fenntarthatóbb jövő kialakításához.

A kutatási tevékenységemhez visszakanyarodva a KMTA-nál jelenleg a számomra egyik legfontosabb területet, a klímaváltozás megoldását kutatom – mindezt intelligens rendszerek segítségével, valamint a társadalmi gondolkodásmód megváltoztatásán keresztül. Ezenkívül a Mentorprogramban is részt veszek, melynek keretein belül a gazdaságban (kiemelten: a vállalkozások és startupok világában) uralkodó rendszereket vizsgálom hálózatelméleti, matematikai és pszichológiai megközelítésben.

 Gondolataimat egy rövid idézettel zárnám, melyet sokan Albert Einsteinhez kötnek – amellett, hogy rendkívül motiváló, számomra ez testesíti meg az életben követendő vezérelvek egyikét: „Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”.