Sztankovics Anna-Mária

A nevem Sztankovics Anna-Mária, 2002. június 25.-én. születtem Munkácson, itt is jártam iskolába és érettségiztem le. 2019-ben nyertem felvételt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola biológia szakára, ahol jelenleg negyedik évfolyamos hallgató vagyok.  

2013-ban avattak cserkésszé és a mai napig aktívan részt veszek a Munkácsi 1. számú Zrínyi Ilona cserkészcsapat életében, immár 6. éve őrsvezetőként is. A cserkészkedésnek köszönhetően ismerkedtem meg a természettel és szerettem meg igazán, ami nagy kihatással volt a későbbi pályaválasztásomra.

Jelenleg a szúnyogriasztó készítmények vizsgálatával foglalkozom, ezenkívül egy olyan természetes alapú szúnyogriasztó keresése lenne a cél, aminek hatékonysága a legjobban hasonlítana a szintetikus hatóanyagokéhoz. E kutatás nem csak a kirándulásokon szerezhető kellemetlen szúnyogcsípések elkerülése érdekében jött létre, hanem hiánypótló funkciót is ellát, ugyanis Kárpátalján folytatott szúnyogkutatások híján, a vizsgálatok alatt szerzett adatok fontos információt szolgálnak a területen tényleges előforduló szúnyogfajokról is. A kutatás eredményei pedig nem csak biológusok, hanem a mindenki számára is hasznos tudnivalót tudnak nyújtani. Mindezt az is jól mutatja, hogy az eddigi eredményeim prezentálása során mindig sok kérdést kapok a laikus hallgatóságtól is.

A mentorprogram által nyújtott lehetőségeket használva szeretnék tovább fejlődni és bővíteni tudásomat.

Kutatási téma: A Kárpátalján kapható szintetikus és természetes alapú szúnyogriasztó készítmények hatékonyságának vizsgálata