Szigyártó Ottilia

Szigyártó Ottilia vagyok, 1997-ben születtem Sepsiszentgyörgyön. Tanulmányaimat a Berde Áron Szakközépiskolában végeztem, majd felvételiztem a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia karának Geológia szakára. Idén felvételt nyertem az ELTE Természettudományi Kar Geológus mesterképzésére.

Mindig is nagyon érdekelt a természettudományok ezen ága, habár a líceumot szakközépiskolában végeztem és egy teljesen más szakterületet, közgazdaságot és kereskedelmet tanultam, amit szintén nagyon kedvelek és komolyabban is foglalkoztam vele, különböző nemzetközi versenyeken vettem részt. Így nagy váltás volt számomra az, hogy természettudomány szakra jelentkeztem, de ki szerettem volna próbálni valami újat és úgy éreztem, hogy nem szeretném tovább folytatni a líceumban elvégzett szakot.

Nagyon régóta vonzott a geológia, ezen belül a túrázás, a természet, a Földünk története, a klíma alakulása, a múltbéli klímaváltozások története, a környezetünk és sok-sok egyéb mely ezen tudományághoz hozzátartozik.

Az egyetem során új kapcsolatokat teremthettem, rengeteg terepgyakorlaton, szakmai konferenciákon vettem részt, ami segített a fejlődésben és tanulásban, ezek által új embereket, helyeket ismertem meg. Örülök, hogy a GEKKO (Geológus Egyetemisták Kolozsvári Kutató Osztálya) társaság tagja és azon belül diáktitkárnője lehetek, ezen társasággal geológus táborokat, kirándulásokat szervezhetek diáktársaimmal. Folyamatban van többféle kutatás is, van, amit csoportban végzek, melyből később könyvet is szeretnénk írni.

A geológián belül a környezet geológia érdekel, ezen belül is a paleoklimatológia, melyből államvizsga dolgozatomat fogom megírni, röviden arról, hogy hogyan lehet barlangi környezetben élő denevér guanóból megállapítani az ősi klímát izotópok segítségével és milyen eredménnyel jár. Kutatásom befejezése után részt szeretnék venni az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián ezen kívül részképzésre is szeretnék elmenni Magyarországra.

A paloklimatológián kívül maga a klimatológia is érdekel, a globális felmelegedés és klimaváltozás, környezetünk változása, a vízkészletünk. Szeretnék többet foglalkozni és kutatni ezekben a témakörökben.