Szabó Bence

A nevem Szabó Bence, 2004-ben születtem a felvidéki Érsekújvárott. Jelenleg a komáromi Selye János Gimnázium 12. osztályos tanulója vagyok, matematika-fizika irányultságú osztályban. 

11 éves koromban kerültem először kapcsolatba a csillagászattal és az űrkutatással a bősi (Gabčíkovo) Corvus Csillagászati Egyesület nyári táborában, azonban csak 2018-ban kezdtem a témával komolyabban foglalkozni. Az első témabeli eredményem a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tudományos esszéíró pályázatának 1. helyének megnyerése volt a 15-18 éves korosztályban a Kárpát-medencei fordulóban, ahol egy holdfelszíni kutatóbázis terveit és üzemeltetését dolgoztam ki. Később ugyanezen a pályázaton 3. helyezést értem a napkutató űrszondák történelmének, jelenjének és jövőjének a feldolgozásával.

Ezt követően kezdtem el komolyabban foglalkozni az űrhajózás és űrrepülés világával, így 2020-ban egy akkor még frissen alapított internetes bloghoz csatlakoztam, ami mára már Magyarország legnagyobb űrkutatási hírportáljává/ökoszisztémájává nőtte ki magát, ami a spacejunkie.hu. Oldalunk napi szintű űrkutatási és űripari híreket dolgoz fel írásos és videóformában: weblapunkon cikkek, YouTube-csatornánkon és podcast platformjainkon pedig videók és hanganyagok keretében foglaljuk össze a legfrisebb híreket magyar nyelven. 

2022. nyarán egy fontos mérfödkövet is elért a csapatunk, ugyanis egy amerikai túra keretén belül július 28. és augusztus 13. Között meglátogattuk az Amerikai Egyesült Államok legfontosabb űripari helyszíneit és űrközpontjait. A keleti parton a floridai Cape Canaveral Űrhaderőbázis és Kennedy Űrközpontot is bejártuk. Ottartózkodásunk során két rakétafelbocsátást is szemre vehettünk: a dél-koreai Korea Pathfinder Lunar Orbiter hold-szonda pályára állítását egy Falcon-9 hordozóval, valamint az Amerikai Űrhaderő SBIRS-6 GEO rakétacsapás-előrejelző műhold indítását a United Launch Alliance Atlas-V rakétájával. Később meglátogattuk a SpaceX texasi Starbase telephelyét, ahol az újgenerációs Starship-rakétát is fejlesztik. Körutunk célja az volt, hogy ezt a sok élményt egy informatív és szakmailag helytálló, ismeretterjesztő videósorozat- és kisfilm keretében a magyar érdeklődő közönség elé tudjuk tárni, hiszen az egész oldalunk célja is egyben az, hogy minél közelebb tudjuk hozni az űrkutatás jövőformáló iparágát a magyar emberekhez. 

A spacejunkie.hu részletesen beszámolt a HUNOR magyar kutatóűrhajós-program bejelentéseiről, és személyesen is részt vehettem az eseményen, ahol az űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztos nyilvánosságra hozta Magyarország egyik legnagyobb tudományos projektjét.

Munkám közben egyre közelebb kerültem a műholdas technológiákhoz, ezek közül a rakétatechnológia és az űrtávközlés fogott meg a legjobban. Elkezdtem egy kutatást végezni, melyben egy otthoni építésű antennarendszerrel sikeresen dekódoltam több időjárási műhold lesugárzott adását, és értékes műholdképeket valamint klimatológiai adatokat sikerült letöltenem, majd feldolgoznom.