Pletikoszity Árpád

A nevem Pletikoszity Árpád, jelenleg az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának PhD hallgatója vagyok. Az irányzat, melyet magamnak választottam, az a mechatronika. Elsőéves hallgató létemre még csak kialakulófélben van a kutatási témám, azonban a virtuális valóság iparral való összekötése és a drónok ipari felhasználása vonz.

Az alapképzést és a mesterképzést szintén ezen az egyetemen végeztem. 2015-ben iratkoztam be az alapképzésre, mely 4 éves (8 szemeszteres) képzés, és 2019-ben diplomáztam. Ezek az évek alatt közelebb kerültem a robotika felé, mely egész addigi életem folyamán vonzott. 2018-ban egy robotikával foglalkozó csapat tagjaként megnyertük az országos robotika versenyt, EUROBOT 2018-at, mely eredményeként a franciaországi Európa Bajnokságon tudtuk megmérettetni magunk. 2019-ben egy új tagokból álló csapattal ismét szerencsét próbáltunk, és az országos harmadik helyezéssel ismét helyet kaptunk a franciaországi megmérettetésen. Alapképzésem folyamán a tudománnyal, és a kutatásokkal is elkezdtem ismerkedni. 2018-ban és 2019-ben szekció elsőként, majd utóbbin plenáris előadóként szerepeltem a vajdasági magyar tudományos diákköri konferencián (17. és 18. VMTDK). 2019-ben az országos tudományos diákköri konferencián (34. OTDK) előadóként volt lehetőségem összemérni magam a velem hasonló korú és érdeklődési körű fiatal kutatókkal, mely nagyban befolyásolta az elkövetkező pályafutásomat.

Mester diplomámat a virtuális valóság kutatásával védtem meg, mely folyamán egy használatban lévő gépet modelleztem le, majd a virtuális térbe megjelenítettem, és vezéreltem. Ez szolgál a PhD képzés kezdeti kutatási témaköréül.

Célom, hogy itthon, a Vajdaságban sikerüljön egy olyan kutatói réteg közé tartozni, mely jelentősen meg tudja határozni és be tud kapcsolódni a gazdaság aktuális tevékenységébe.