Močnek Otto

Nevem Močnek Otto, 2001. február 25-én születtem a szlovéniai Muraszombatban, jelenleg Petesházán élek. Tanulmányaimat Lendván a kétnyelvű általános iskolában kezdtem. Jelenleg a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákja vagyok.

Mivel szüleim természettudományos beállítottságúak, ezért nekem se volt nehéz ezt megszeretni. Szeretem a természetet, a benne lévő életet, s megnyugvást és a harmóniát, hiszen minden olyan egyszerűnek tűnik, de mégsem az. Kedvelem a logikai játékokat, keresem a kihívásokat.

A természettudományi tárgyak közül a kémia, a matematika és a fizika fogott meg igazán.  Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen kémiából kiváló alapokat kaptam az általános iskolai tanárnőmtől, így az országos versenyeken is jó eredményeket szereztem. A fizika pedig könnyen a fejembe ment, mivel a tanár úr vicces történetekkel színezte a száraz anyagot.

Az általános iskola utolsó évében viszont rádöbbentem, hogy a természettudományos tárgyakon kívül a humán tantárgyak is nagyon tetszenek, különösen a történelem és a földrajz. A történelem–földrajz jó párosításnak bizonyult, hiszen ezen a területen is sok elismerést szereztem. Mindkét tárgyból tantárgyi versenyeken több ízben kiváló eredményt értem el, így a természettudományi érdeklődésem mellé egy humán érdeklődés is társul.

A sokrétű ismereteimnek köszönhetően esélyt kaptam arra, hogy részt vehettem egy kutatáson, amelyben olyan muravidéki emberekről kellett kutató munkát végezni, akik valamikor valamilyen tevékenységben elsők voltak, vagy valamilyen sportágban kimagasló teljesítményt nyújtottak. Ezen kutatómunka eredményeképpen egy kis könyv született, melynek egyik szerzője voltam.

Mivel a „hármashatáron” élek, így természetes, hogy három nyelven beszélek szinte anyanyelvi szinten (magyar, szlovén, horvát), emellett még angolul és németül is tanulok. Sokszor úgy gondolom, hogy az öt nyelv használata, tanulása nagyon nehéz, mivel sok kitartás kell hozzá, és hogy erre nekem nincs is szükségem, de másrészt nagyon jó érzés, hogy Közép-Európa szinte bármelyik országában meg tudom értetni magam, és tudok érvényesülni.

A KMTA támogatásával lehetőségem nyílt arra, hogy szélesítsem a látókörömet, valamint a természettudományok terén újabb ismereteket szerezzek.

Kutatási téma: A mindennapokban használható szuperanyag nyomában