Magyar Tárek

Magyar Tárek Zoltán vagyok, korábban a Pécsi Tudományegyetem, majd a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója voltam. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Pszichofiziológia és Kronobiológia laborjában folytatom doktori tanulmányaimat, továbbá a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen dolgozom egyetemi tanársegédként. Érdeklődési köröm kétrétű, egyrészt érdekel a biológiai jelek mérése (elsősorban neurofiziológiai jelek) és az ezekhez kötödő módszertani megfontolások, továbbá érdekelnek még az atipikus fejlődés és a különböző tanulási nehézségek alvási és ébrenléti vonatkozásai.

Az alvás témaköre azért is érdekel különösen, mert egy rendkívűl komplex jelenség, ami rengeteg feltáratlan mechanizmust rejt magában. Továbbá, az alvási nehézségek rendszerint rengeteg megbetegedésben, pszichiátriai kórképben és neurokognitív fejlődési zavarban is megjelennek. Ebből kifolyólag pedig, az alváskutatás eredményei számos egyéb területen is felhasználhatóak.

Mindamellett, hogy a tudományos tevékenykedés kielégíti személyes érdeklődésemet, jelentősen motivál az is, hogy ezzel társadalmilag hasznos munkát végezhetek. Úgy gondolom, hogy az iskolai teljesítményüket deteriorizáló atipikus fejlődésben és tanulási nehézségekben szenvedő gyermekeken többek között a tudományos munkával lehet hatékonyan segíteni - hiszen az őket érintő neurokognitív mechanizmusok feltárása és az ezeken alapuló kezelések fejlesztése a tudomány segítségével lehetséges.