Lőrincz Máté

Lőrincz Máté a nevem és 22 éves vagyok. Sepsziszentgyörgyön születtem és ott végeztem az iskolát. Az iskolai évek alatt a természettudományok iránti érdeklődésem hajtott és az osztály profilja is ez volt. Az utolsó évek alatt kezdtem igazán érezni a társadalom tudományokban való lemaradásomat. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, a számítógép analógiát felhasználva, a szoftver megértése. Egyetlen évet tanultunk pszichológiát az iskolában, viszont nem éreztem, hogy bármilyen jelntős és elsősorban praktkus tudást szereztem volna. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy én pszichológiát akarok hallgatni. Nem akartam még Romániából elköltözni, ezért Kolozsvár maradt az egyetlen opció, hogy magyarul tanulhassak. Nem igazán tudtam, hogy én szeretnéke ezzel foglalkozni, vagyis ez a döntés nem egy kidolgozott hosszú távú projekt első lépcsőjeként lett megfogalmazva.

Az isokolai évek alatt kezdett kibontakozni a két legnagyobb szenvedélyem a mozgás valamint a buddhizmus és shámánizmus tanulmányozása révén a módosult tudatállapotok valamint az elme nem használt funkcióinak megértése.

A pszichológia nagyon megfogott, mivel a legtöbb tudás amit kaptunk könnyen levetíthető volt a pratikus élet szintjére, elsősorban azonban megfigyelésként és nem alkalmazásként. A második év során találtam meg a mentorom az egészség pszichológia tanítójában, Dr. Kálcza-Jánosi Kinga személyében. Úgy gondolom tőle többet kaptam a 3 év alatt, mint bárki mástól. Ő volt az ki segített elkészíteni két kutatást a maradék idő alatt. Az első során egy mozgásművészeti forma, a flowartok, azon belül is a poi valamint a mentális egészség és hardiness mutató közötti összefüggést vizsgáltuk. Az államvizsgám során a flow REST (szenzoriális deprivációs tartály) által indukált módosult tudatállapot, valamint a különböző mentális egészség mutatók közti összefüggést tanulmányoztuk. Ennek során elnyertem egy pályázatot a Balassy-intézet révén és ők segítettek a kutatás anyagi szükségleteit megoldani.

Az egyetemen kívül a 3 év alatt nagy hangsúlyt fektettem a mozgás iránti szenvedélyem kiélésére, elsősorban a flowartok révén. Több előadást is más tűzzsonglőrökkel valamint workshopokat rendeztünk Romániában és egyszer a Magyar Zsonglör Egyesület révén Gran Canarin, egy Erasmu + projekt keretén belül.

Az egyetem után feltétlenül szükségesnek éreztem egy év kihagyásának, hogy átgondoljam mit is akarok kezdeni a pszichológiával. Előtte elmentem felvételizni az ELTE klinikai és egészség pszichológia mesterszakára és bejuttam államilag támogatott helyre. Nem akartam az évet haszontalanul tölteni, elsősorban utazgatni és világot látni vágytam, azonban szükségesnek éreztem, hogy ez mellett professzionális szinten is fejlesszem magam. 2 hónap angliai dolgozás után, rátaláltam online egy perui központra, akik addikciókat kezelnek a helyi tradicionális gyógyászat és a modern pszichológia ötvözésével. Elsőrban sámánok és pszichoanalízisben specializálódott pszichológusok dolgoznak együtt. Miután meglett a pénz és lebeszéltem mindent, mgevettem a repjegyem és elindultam Peruba. 3 hónapot töltöttem ott, egy intership keretén belül Takiwasi központban, hogy életem legintenzívebb és legmeghatározóbb élményével gazdagodva térjek vissza.

Ott rájöttem, hogy el tudom képzelni magam a klinikai vonalon tevékenykedve, valamilyen mozgásterápiás vonalon elhelyezkedve, azonban nagyon szeretem az egy-egy kutatás megdesignálásával járó munkát. A tervem tehát valamilyen mozgásterápiás képzés megszerzése, valamint a kutatás folytatása.