Leczkési Zoltán

A nevem Leczkési Zoltán, 1997-ben születtem Dunaszerdahelyen, itt végeztem el középiskolai tanulmányaimat a Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnáziumban. Már a gimnáziumi éveim alatt is nagyon érdekeltek a különböző kultúrák és szerettem volna világot látni. Harmadik osztályban lehetőségem nyílt egy évet az Egyesült Államokban tanulni, ami meghatározó élmény és megtapasztalás volt számomra. Mivel szerettem volna tovább tágítani ismereteimet a világról, nem volt nehéz következő megállóként Prágát választani. Immáron harmadéves hallgatója vagyok a prágai közgazdaságtudományi főiskolának (Vysoká Škola Ekonomická v Praze), ahol vállalati gazdálkodást és menedzsmentet tanulok. Jelenleg az Erasmus+ program keretén belül Franciaországban, a marseillei Kedge Business School-ban gyarapítom ismereteimet ebben a félévben.

A történelemtől kezdve a politikán át a társadalomtudományokig nagyon sok minden érdekel, egy érdekes cikk vagy tanulmány, legyen az bármely témakörből, mindig fel tud csigázni. Folyamatosan igyekeztem és igyekszem minden adódó lehetőséget kihasználni, nyitott szemmel járni és a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjteni. Magam sem gondoltam volna, hogy végül a közgazdaságtudomány irányába fogok elindulni, eleve ezt a szakot is majd meglátjuk alapon kezdtem el, végül pedig nagyon is megtetszett. Úgy gondolom, ez az a terület, amely valamilyen szinten mindenhol jelen van, mindent összeköt, és hatalmas befolyása van az élet rengeteg aspektusára. Visszatekintve nem is tudom elképzelni, mi mást tanulhatnék. Eddig két témakörrel foglalkoztam behatóbban:

  1. A külföldi továbbtanulásra való esély a szociökonómiai háttér fényében
  2. Az orvosok és menedzserek kompetenciája egy kórház vezetésében.

Még mindig keresem azt a területet, ahol a lehető legjobbat tudnám nyújtani és remélem ez a program nagy segítségemre lesz ebben. Legújabban az úgynevezett „shared economy” koncepciója keltette fel a figyelmemet. Már jó pár iparágat forradalmasított, gondoljunk csak az Airbnb, Uber vagy Flixbus sikerére.

A magyar kultúra és közösség ápolása mindig fontos volt számomra, ezért csatlakoztam a prágai Ady Endre Diákkörhöz és később a Diákhálózathoz. Különböző kulturális programokat, előadásokat és rendezvényeket szervezünk főleg, de nem kizárólag, felvidéki diákok számára. Továbbá igyekszünk egy olyan közösséget építeni, ahol a diákok jól érzik magukat és hasonló beállítottságú emberekkel találkozhatnak. Programkoordinátorként részt veszek az „Angolul Tanuló Falvak” szervezésében is. A kezdeményezés célja informális módon angolul tanítani a helyi közösséget. Ebben angol anyanyelvű lektorok segítenek, akik a nyár folyamán 3 hetet töltenek befogadó családoknál, ezáltal ők is ízelítőt kapnak a helyi kultúrából. A mai globalizálódó világban elengedhetetlen úgy az angol tudás mint a más kultúrákkal való kommunikáció, ez a program pedig mindkettő elsajátításában nagy segítséget nyújt.

Nagy örömmel tölt el, ha olyan munkát végezhetek, amellyel egy kicsit barátságosabbá tehetem a világot. Reményeim szerint ez a program segít majd megtalálni az élet azon területét, ahol képességeimmel és tudásommal a legtöbbet tudom nyújtani!