Kriston József Balázs

A nevem Kriston József Balázs, 1995. október 17-én születtem Mezőkövesden. Középiskolai tanulmányaim a mezőkövesdi Szent László Gimnáziumhoz kötődnek, ahol reál szakon tettem érettségit.
Az érettségi vizsga után 2014 szeptemberében felvételt nyertem a Miskolci Egyetem gépészmérnöki szakára nappali tagozaton. A BSc képzésben eltöltött 7 félév alatt hallgatótársaimmal együtt megismerkedtünk a műszaki szakterület fogalmaival, alkalmazhatóságának határaival, a géptervezési elvekkel, a gyártástechnológiákkal, a gépészeti berendezések működési elveivel, mérési eljárásokkal stb.
Miután a BSc képzést 2018 februárjában elvégeztem általános géptervező szakirányon, tanulmányaimat mester képzéssel folytattam tovább szintén a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki – és Informatikai Karának általános géptervező szakirányán. A 4 szemeszter alatt megszerzett tudás az itt végző hallgatókat képessé tette arra, hogy nem csak kizárólag tervező mérnökként, hanem gyártástámogató, minőségügyi mérnökként vagy akár tudós fejlesztőként is elhelyezkedjenek.
Az MSc évek alatt mentorként részt vettem az Erasmus programban, ahol külföldi hallgatóknak segítettem az ügyintézésben és a beilleszkedésben az egyetemi életbe. Szintén ez idő alatt 2018-ban kezdtem el dolgozni a Robert Bosch Power Tool Kft. fejlesztési osztályán mérnök gyakornokként ipari tapasztalatszerzés céljából. Az itt eltöltött 3 év alapozta meg azt a mérnöki szemléletmódot és logikus, strukturált gondolkodásmódot, amellyel ma is rendelkezem. A Bosch megbízásából a diplomatervem során egy szúrófűrész zajcsökkentésével foglalkoztam, amelynek során az épített prototípus zajszintje a fordulatszám tartományának nagy részében 2-3 dB-el csökkent.
Az MSc fokozat megszerzése után tudatosult bennem, hogy szeretnék továbbra is géprezgésekkel, üzemi zajjal, valamint műszaki akusztikával foglalkozni és elmélyíteni a tudásom ezen a területen. Ebből a célból kifolyólag 2020 januárjában jelentkeztem a Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskolába, ahol a sikeres felvételi után jelenleg is folytatom a tanulmányaimat az 5. szemeszterben. A kutatásom célja egy olyan rezgés – és zajmérésen alapuló eljárás fejlesztése, amellyel lehetőség nyílik az emberi füllel érzékelhető meghibásodások jellegének és helyének meghatározására személygépjárművekben, annak szétszerelése nélkül. Noha még sok munka áll előttem, az eddigi eredményeket konferenciákon és műszaki folyóiratokban tettem közzé.
Jelenleg immár 1 éve a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. fejlesztési osztályán vagyok mérnök gyakornok, ahol eBike hajtáslánc fejlesztésének támogatásával foglalkozom. Az itt felmerülő problémák nagyrészben különböznek a szerszámgépekétől, illetve hasonlóak a kutatásom során felmerülő kihívásokhoz, ezért úgy gondolom az itt eltöltött idő segíti a szakmai fejlődésemet.
Szabadidőmben szívesen fedezek fel új helyeket, szeretek kirándulni. Szeretem azokat a tevékenységeket, amelyek egy kis testmozgással járnak, így szívesen játszok ping-pongot, tollaslabdát, teniszt vagy végzek saját testsúlyos edzést.
A vibroakusztikán kívül érdeklődési körömbe tartozik az innováció és a folyamatfejlesztés, valamint a környezetszempontú tervezés. A jövőben szeretnék problémamegoldási technikákat elsajátítani és beletanulni a projektvezetési feladatokba.