Kovács Aliz

A színház és a látványtervezés iránti érdeklődésem már nagyon fiatal koromban elkezdődött, óvodás koromtól rendszeres színházlátogató vagyok, ezért a tanulmányaimat tudatosan ebben az irányban folytattam.

A Debreceni Ady Endre Gimnáziumba jártam dráma tagozatra, ahol betekinthettem a színfalak mögé. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen diplomáztam építészként, ahol elsajátítottam a díszlettervezéshez szükséges műszaki ismereteket. Mellette az ÚNKP kutatóprogram keretében két évben is tanulmányt írtam a színházi és építészeti terek viszonyáról és kapcsolatáról és eredményesen vettem részt TDK és OTDK konferenciákon építészeti kategóriában. Tanulmányaim során eddig négyszer volt lehetőségem külföldi tanulmányúton részt venni, amik számát tervezem gyarapítani Európán belül és kívül is.

Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzem a látványtervező művész mesterképzést, ahol a díszlet-, jelmez- és bábtervezésre koncentrálok. Nagyon közel áll a szívemhez a hazai színjátszás és látványtervezés, de egyszerre kíváncsian figyelem, hogy különböző kultúrákban hogyan alakul a kortárs színjátszás látványvilága.

A látványtervezési folyamatokban is fontosnak tartom a fenntarthatóságot, ami Magyarországon egy még kevéssé vizsgált terület. A program keretében ebben a témában kívánok elmélyedni külföldi szakirodalmak vizsgálatával és hazai műhelyek bevonásával.

Szabadidőmet színházlátogatással, olvasással és sporttal töltöm.