Hírek

Márciusban folytatódik az erdélyi program

Korábbi diákok is részt vettek szervezőként a Kárpát-medencei tehetségek kirándulásán

Bár csak a napokban fejeződött be a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány harmadik, egyhetes ifjúsági kirándulása, a szervezők már közölték, hogy a Határtalan Erdély program jövő márciusban folytatódik.

Petri László kuratóriumi titkár a Magyar Időknek elmondta, hogy az alapítvány idén november 10. és 13. között tart még egy szemléletformáló és kommunikációs képzést Budapesten, ahová az összes támogatottat elhívják.

– Ami pedig a most befejeződött erdélyi kirándulást illeti, hét fővárosi és vidéki iskola 16–18 éves diákjai vehettek részt rajta. Olyan fiatalok, akik még egyáltalán nem voltak Erdélyben, vagy ha igen, akkor nem az elmúlt nyolc évben, és a tanulásban jeleskednek. A korábban kiránduló diákok közül ketten önkéntes szervezőként utazhattak ki Erdélybe, őket a kuratórium választotta ki – mutatott rá Petri László.

Az egyik olyan fiatal, aki korábban még diákként, most pedig önkéntes szervezőként vett részt a kiránduláson, Szirt Viktória, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont diákja.

– Szervezőként is hatalmas élmény volt a kirándulás, mert ugyanúgy részt vettünk a programokon. A társaságba is be tudtunk kerülni, ami azért is könnyű, mert mi is diákok vagyunk, így könnyebben megértjük egymást. Persze szervezőként segíteni is tudtunk, ami kifejezetten jólesett. Közben gyakorlatot is szereztem, mert még soha nem táboroztattam idősebb diákokat. Most körülbelül hetven fiatalra kellett figyelni – mondta el a Magyar Időknek Viktória.

Mint azt korábban megírtuk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjának célja, hogy a részt vevő fiatalok megismerjék Erdélyt, annak történelmét, irodalmát és hagyományait. Az utazás nem titkolt célja, hogy a magyarországi fiatalok az ott-tartózkodás alatt kapcsolatot alakítsanak ki az erdélyi magyar fiatalokkal, megismerjék az életkörülményeiket és azt, hogy milyen magyarnak lenni odaát. – Az utazó diákok megismerhetik a saját vallásuk erdélyi közösségét, és bepillantást nyerhetnek „Tündérország” egyedi atmoszférájába – vélekednek a szervezők.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke Réthelyi Miklós, a második Orbán-kormány minisztere. A szervezet Kárpát-medencében élő, 16–30 éves tehetséges fiatalokat kutat fel, támogat, és biztosítja számukra a fejlődési lehetőséget. Támogatják a tehetséges fiatalok közös szellemi és történelmi örökségét is.

Az alapítvány Magyarországon a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával, a határon túl pedig a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével kötött stratégiai megállapodást.

Forrás: http://magyaridok.hu/belfold/marciusban-folytatodik-az-erdelyi-program-1021339/