Hírek

Határtalan Erdély

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány Határtalan Erdély-programjának részeként öt magyarországi település hét felekezeti iskolájának diákjai ismerkedtek Háromszékkel, a térség turisztikai látványosságaival és történelmi emlékhelyeivel. A Székely Mikó Kollégium kilencedik osztályos tanulóival közös játékos tevékenységen is részt vettek, ahol – az ismerkedésen, barátkozáson túl –, ismereteik bővítésére is alkalom adódott.

A több mint száz, vendég és házigazda középiskolás diákot, a pedagógusokat Kondor Ágota igazgató köszöntötte, röviden bemutatta a 157. tanévét kezdő  iskolát, majd a találkozó kapcsán a magyarságtudat ápolásának fontosságáról beszélt. „Mesterséges határok választanak el, de a nemzet egy, és az identitástudat ápolásához hozzájárulnak az ilyen jellegű találkozók is”, hangsúlyozta.

A csoportfoglalkozások során lehetőség adódott egymás megismerésére, ízelítőt kaptak a székely nyelvjárásból, betekintést nyertek Háromszék élővilágába, jelenébe és múltjába Kedves Laura, Pénzes Ágnes, Köllő Zsolt, Krecht Gyöngyvér, Pénzes Loránd tanárok és Paltán Enikő pszichológus vezetésével.

Petri László, az alapítvány titkára, a Határtalan Erdély-program koordinátora elmondta: a kezdeményezés célja, hogy a magyar fiatalok megismerjék Erdélyt, kapcsolatot alakítsanak ki itteni magyar fiatalokkal, megismerjék az életkörülményeiket, és azt, hogy milyen magyarnak lenni itt.

– A Határtalan Erdély-programot harmadik alkalommal szervezte meg az alapítvány, és nagy népszerűségnek örvend. Külön öröm számunkra, hogy sikerült összehozni a találkozót a mikós diákokkal, alkalmat teremtve az ismerkedésre, barátkozásra. Fontos, hogy megmutassuk a magyarországi 16-18 éves középiskolásoknak, hogy az ország határain túl is élnek tömbben magyarok, akikkel összeköt a közös nyelv, kultúra és történelem – magyarázta.

Az anyaországi fiatalok Háromszéken meglátogatták a sepsiszentgyörgyi, csernátoni és kézdivásárhelyi múzeumokat, Eresztevényen fejet hajtottak Gábor Áron emléke előtt, megtekintették a gelencei Szent László-templomot, a zabolai csángó múzeumot, szomjukat hűs kovásznai borvízzel oltották, felkeresték a Kőrösi Csoma Sándor- és Mikes Kelemen-emlékházakat, valamint a festői Szent Anna-tóhoz is ellátogattak, sétáltak Bálványosfürdőn, Torján, és Dálnokon felidézték Dózsa György emlékét.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítványnak, ahogyan a neve is utal rá, fő tevékenysége a tehetségek felkutatása, támogatása, fejlődési lehetőségük biztosítása.

– A tehetségek ápolása a magyarság szempontjából megtartó erőt jelent. Mi fontosnak tartjuk, hogy a tehetséges fiatalok szülőföldjükön maradjanak, illetve miután befejezték tanulmányaikat, hazatérjenek, és adottságukat, tehetségüket a közösség javára fordítsák, ezzel is erősítve a Kárpát-medencei magyarságot – fejtette ki Petri László.

A programban való részvételre 16-30 éves fiatalok pályázhatnak, bővebb információk a www.kmta.hu honlapon olvashatók.

Némethi Katalin

Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/81439-Hatrtalan-Erdly.html