Hírek

Folyamatosan építkező tehetségkutatás

“Aktívan építi kapcsolatrendszerét a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány.

Ágoston Balázs

A Réthelyi Miklós anatómus professzor, volt nemzetierőforrás-miniszter kuratóriumi elnökségével tevékenykedő szervezet célja 2014-es indulása óta változatlan: Kárpát-medence-szerte, sőt, immár azon is túl, V4-es programjuk keretében Csehországban és Lengyelországban is felkutatni a 16-30 év közötti kiemelkedő magyar tehetségeket, és mentorálással, személyre szabott támogatással segíteni kibontakozásukat. Ennek érdekében egyetemekkel, középiskolákkal, kutatóintézetekkel működnek együtt, de partnereik között szerepel a Magyar Innovációs Szövetség, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium is, a Paksi Atomerőművel pedig folyamatban van az együttműködés kiépítése. A KMTA adatbázisában eddig több mint 1600 regisztrált tag szerepel, közülük több mint 80 fiatal került be a támogatási programba.

Ezt tovább erősítendő, idén év elején két erdélyi körutat is tett az alapítvány küldöttsége. Petri László programigazgató, kuratóriumi titkár vezetésével. Január 24. és február 3. között Temesváron, Gyulafehérváron, Székelyföldön, Brassóban és Nagyszebenben járt a delegáció. A találkozások során több száz erdélyi magyar diák ismerkedhetett meg az alapítvány tevékenységével, többek között eddigi mentoráltak beszámolói alapján. A cél elsősorban az információátadás volt.

Február 6. és 9. között ismét Erdély felé vette az irányt az alapítvány csapata, hogy ezúttal már konkrét együttműködéseket, mentor–mentorált-kapcsolatokat alakítsanak ki. Az Erdélyben is egyre égetőbb szakemberhiányra és az ezzel összefüggő elvándorlásra reagálva immár a szakképzés ügye is bekerült a KMTA portfóliójába. Ezzel kapcsolatos koncepciójuk már az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkársága előtt van.

Az alapítvány küldöttsége részt vett a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nagyszebeni vándorgyűlésén is.

A Kárpát-medence magyar iskolái közül sok intézmény részt vesz az uniós Erasmus programban, ám a hatékonyságon még van mit javítani, miként az EU-s források magyar-magyar projektekre fordítása is lehetne jobb hatásfokú. Ennek fejlesztése is része a KMTA tevékenységének, melynek jelentőségét mutatja, hogy több oktatási intézményben rögtön a bemutatkozás után akadtak jelentkezők az alapítvány programjába – tehetségekben ugyanis bővelkedik a Kárpát-medence.

A jelentkezők között van például 16 éves erdélyi lány, aki anyanyelvén kívül románul, németül, angolul, oroszul és kínaiul is beszél, és számos angol nyelvű szakirodalmat olvas. Jelentkezési lapja szerint a humángenetika, a mikrobiológia és a populációgenetika érdekli, emellett aktívan teniszezik és táncol (tánccsoportjával fesztivált is nyert), és külkapcsolatokkal is foglalkozik.

– Ezeknek a motivált, tehetséges fiataloknak minden segítséget meg kell adni, hogy kibontakoztathassák képességeiket. Lehetőségteremtés, képességfejlesztés, tudásgyarapítás – ez a küldetésünk. Szeretnénk, ha a tehetség innovációként hasznosulna, és ezáltal a támogatott  fiatalok a szülőföldjükön találnának megélhetésre – mondja Petri László programigazgató.

A cél érdekében a mentorált, támogatott diákok egymással is megoszthatják tapasztalataikat, megismerkedhetnek a vállalkozás-alapítás és -menedzselés szakmai fogásaival, miközben a közös történelmi örökség is tudatosul bennük, ami később akár határokon átívelő közös magyar vállalkozások formájában is megtestesülhet.

Az alapítvány hatékonyságát bizonyítja többek között a kassai Szitás Zoltán példája. A 18 éves kassai fiatalember kiemelkedő tehetség a robotika területén, csapatával tavaly – immár mentorként – világbajnokságot nyert e területen Tallinnban. Szitás Zoltán – a KMTA mentoráltjai közül egyetlenként – jelenleg a Kárpát-medencén kívül, Dániában, az Aalborgi Egyetemen tanul; mint mondja, a speciális, problémamegoldás-alapú oktatási rendszer kedvére való.

Nem érdektelen, hogy ez volt az első olyan csapat, amely a visegrádi országok egyikéből érkezve győzött. A nagy siker a szlovák köztársasági elnök fülébe is eljutott, Andrej Kiska díszebéden látta vendégül a magyar fiatalokat, és támogatásáról biztosította őket. Lám, a szlovák állam odafigyel a tehetségekre, ha magyarok is – figyeljünk hát oda rájuk, becsüljük meg őket mi is! ”

forrás: http://demokrata.hu/hir/belfold/folyamatosan-epitkezo-tehetsegkutatatas