Beszámolók

Határtalan Erdély – Csillagtúrák Brassóból

December 9., hétfő (1.nap)

Reggel korán gyülekeztünk a Műcsarnok mellett, ahol az ételcsomagok kiosztása és táskák bepakolása után nem sokkal 5:00 óra után el is indultunk. A hosszú út első részében a többségünk még aludt a buszon, de a határátlépést követően a kísérő tanárok izgalmas információkkal és tudnivalókkal ismertettek meg minket Erdéllyel és az út során látható helyekkel kapcsolatban. Az úton többször megálltunk mosdószünetet tartva, ezért utazásunk hosszabbra nyúlt, viszont gyönyörködhettünk olyan helyekben is, mint például a Királyhágó. Este 8:00 óra körül érkeztünk meg Gyimesközéplokra, majd a szobáink elfoglalása után finom vacsorával vártak minket.

December 10., kedd (2.nap)

A reggeli elfogyasztása után ellátogattunk Gyimesbükkre, ahol a helyi templom történetét hallgathattuk meg, majd egy ima után tovább indultunk a Rákóczy várhoz, ahol megtekintettük az 1000 éves határt. Itt már Tankó Előd kántor úr tartott nekünk előadást, végül pedig megkoszorúztuk az emlékművet. Ezt követően elmentünk a Gyilkos-tóhoz és a Békási-szoroshoz, azonban az idő szűkössége miatt itt csak egy gyors sétára volt idő sötétedés előtt, amit sokan sajnáltunk. A szállásunkra visszautazva megvacsoráztunk, majd visszamentünk Gyimesbükkre, ahol Tankó Előd kántor úr a helyi gyermek néptánc egyesülettel csángó táncbemutatót rendezett nekünk, amit nagyon élveztünk.

December 11., szerda (3.nap)

Reggeli után tovább indultunk Sepsiszentgyörgybe, ahol találkoztunk a Székely Mikó Kollégium diákjaival, akik bemutatták nekünk az iskolájukat. Ezután meglátogattuk a Székely Nemzeti Múzeumot, majd szabad program keretében fedezhettük fel a várost. Innen Brassóba utaztunk, ahol elfoglaltuk az új szállásunkat.

December 12., csütörtök (4.nap)

A nap első programja az Áprily Lajos Főgimnázium és annak diákjainak megismerése volt, majd kis csoportokba osztva az Áprilys diákok tartottak nekünk idegenvezetést a városban, ahol több állomáson izgalmas játékokkal vártak bennünket. Mindenkinek nagyon tetszett, hogy kötetlenül, szabadon fedezhették fel a város nevezetességeit.  Délután már a tapasztalt idegenvezetőnk vitt körbe minket a városban, aki bőséges információval rendelkezett Brassó nevezetességeiről. Felvonóval felmentünk a Cenki-hegyre is, ahonnan megcsodálhattuk a kilátást Brassóra. Este visszamentünk az Áprily Lajos Főgimnáziumba, ahol egy klasszikus mű, a Zabhegyező modern feldolgozásának előadását tekintettük meg, amely nagy hatást gyakorolt mindenkire, majd visszatértünk a szállásunkra.

December 13., péntek (5.nap)

Első állomásunk Csernát volt, ahol a Haszmann Pál Néprajzi Múzeumot néztük meg Pali bácsi irányításával, akit hamar a szívünkbe zártunk. Kézdivásárhelyen a Céhtörténeti Múzeumot látogattuk meg, majd szabad program keretében körbejárhattuk a várost. Ezt követően Gelencén megcsodálhattunk egy 13.században épült római katolikus templomot, melyet erődfal vett körül. A nap utolsó állomása Kovászna volt, ahol idegenvezetőnk a borvízforrással ismertetett meg bennünket. A szállásra visszatérve megvacsoráztunk, majd következett az Áprily Lajos Főgimnáziumban szervezett táncház, amely után a diákok engedélyt kaptak, hogy szabadon, másfél óra keretében felfedezhessék a brassói karácsonyi vásárt.

December 14., szombat (6.nap)

Reggelit követően az első utunk Szászfehéregyházára vezetett, ahol megtekintettük az evangélikus erődtemplomot. Ezután Segesvárra utaztunk tovább, ahol megismerkedtünk a város történetével, majd első körben saját magunk fedezhettük fel, majd pedig az idegenvezetőnk ismertetett meg a város történelmi nevezetességeivel. Este a szállásra visszaérve megemlékeztünk a temesvári forradalom 30 évvel ezelőtti kitöréséről. A hét zárásaként a tanárok szerveztek a diákok számára közös esti programot, melynek keretében kis csoportokat alkotva feleleveníthették az élményeiket.

December 15., vasárnap (7.nap)

Az úticsomagok átvételét követően 6:00 órakor elindultunk hazafelé. Az út zökkenőmentesen telt, egyszer álltunk meg csak hosszabb időre, Aradon, hogy amíg a buszt elvitték megtankolni, mi megihattunk egy kávét és bevásárolhattunk a plázában. Fél 5 körül érkeztünk meg Budapestre, a Műcsarnokhoz, de még előtte a buszon a kísérő tanárok szívélyesen megköszönték az alapítvány munkáját.

Összességében elmondható, hogy gyönyörű helyeken jártunk és megismerhettük Erdély kulturális sokszínűségét.