Beszámolók

Határtalan Délvidék 2019. október 1-6. Beszámoló

A csodálatos délvidéki kiránduláson négy iskola diákjai vettek részt. Ezek között volt két budapesti iskola, az Óbudai Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint két vidéki iskola, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola Gyöngyösről, és a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Csurgóról.

Október 1. Kedd

A mai napon megkezdtük izgalmas utunkat Délvidékre. A Hősök teréről indultunk hajnalban, majd miután felszedtük a Csurgói iskola diákjait, folytattuk utunkat át a határon. Gyorsan átengedtek minket a magyar és szerb határőrök, így haladhattunk tovább Szabadkára. Mivel túl korán értünk, még volt időnk ellátogatni a Pilacsi tóhoz, ami mellett egy hatalmas szép park terül el, ahol tudtuk egy kicsit élvezni a szép időt. Azonban hamar indultunk is tovább, mert a Magyar Nemzeti Tanács székházában már vártak minket finomabbnál finomabb ételekkel, amit lehetett eszegetni miközben érdekes előadásokat hallgattunk a Tanács tagjaitól. Az előadások részletesen bemutatták Vajdaság történetét, etnikai összetételét és annak változását, valamint a magyarság történetét és jelenlegi helyzetét. A délutáni órákat Szabadka felfedezésével töltöttük. Megnéztük a zsinagógát, ami 2014-es felújításának köszönhetően csodálatosan nézett ki. Ezenkívül meglátogattunk egy Kosztolányi Dezső szobrot, majd kívülről és belülről megtekintettük a szintén gyönyörű városházát. Végül egy hosszabb szabadidővel zártuk szabadkai városnézésünket, ami után már indultunk is a szállásra, Zentára. A panzió egy nagyon barátságos hely volt, ahol a fogadók nagy szeretettel és kedvességgel fogadtak minket. Nagyon jó első napunk volt, amit különösen széppé tett a meleg napsütéses idő.

Október 2. Szerda

Második napunkat Zentán töltöttük, ahol először ellátogattunk a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba. Itt az igazgatónő bemutatta az iskolát, aztán a diákok egy része a képzőművészeti tagozatos tanulók óráját tekintették meg, a másik része pedig egy rövid darabot nézhetett meg, amit a helyi diákok adtak elő. Végül az egész csoportnak előadtak egy rövid, de annál élvezetesebb darabot az ottani fiatalok. Innen, az iskolából kezdtük meg a városi sétánkat, mely során megnéztük a városházát, felmentünk a torony tetejébe, ahol azon kívül, hogy meghallgattuk a híres Zentai csata lefolyását és jelentőségét, élvezhettük a szép kilátást is a csodálatos napsütésben. Idegenvezetésünk utolsó része a Tisza parton volt, ahol megemlékeztünk az 1944-es áldozatokról, valamint a Zentai csatáról. Egy hosszabb szabadidő után részt vettünk még egy előadáson, ami Vajdaság történetéről és jelenéről szólt érdekes videókkal színesítve. A hosszú és mozgós nap után nagyon jól esett a finom vacsora is a hangulatos szálláson.

Október 3. Csütörtök

Harmadik napunkon tovább indultunk Horvátország felé, ahol találkoztunk az Horvátországi Magyar Oktatási és Kulturális Központ egyik tanárjával Eszéken, aki mesélt az iskoláról és a magyarok oktatásáról Horvátországban. Megdöbbentő volt hallani, hogy mindössze 59 tanulója van az általános iskolának, és a középiskolának összesen, így a legtöbb osztályban 1-5 fő van. Az érdekes előadás után idegenvezetőnkkel megismerkedtünk Eszék jelentősebb nevezetességeivel. Megtekintettük a katedrálist, sétáltunk egyet a belvárosban, aztán átmentünk megnézni az óvárost a várral együtt, majd tettünk egy kellemes sétát a Dráva partján, ezzel befejeztük Eszéki programunkat. Harmadik éjszakai szállásunk Eszéktől nem messze volt egy szintén barátságos panzióban. Az időnk már sokkal hidegebb és borúsan volt, de így is szép napot eltöltöttünk Eszéken.

Október 4. Péntek

Negyedik napunkon Horvátországból elindultunk a messzi Lendvára, Szlovéniába. Mivel nagy távolságot kellett megtennünk, hajnalban indultunk. Az egész délelőtti utazás után végül megérkeztünk a Lendvai Kétnyelvű Középiskolába, ami az egyetlen magyar-szlovén kétnyelvű középiskola az országban. Itt nem csak az iskola egyik tanára fogadott, hanem a helyi tv stábja is, hogy egy riportot készítsenek az Alapítványról, valamint a kirándulásról. Miközben a felvételek készültek, körbe lettünk vezetve a rendkívül modern és jól felszerelt iskolában, ahol 21 szakból lehet válogatni a diákoknak. Az iskola bemutatása után a szabadidőben fel tudtuk fedezni a kicsi, azonban nagyon hangulatos kis várost. Utolsó programunk a Bánffy központban volt, az itteni magyarság kulturális központjában, ami sok programot és előadást kínál a környéken élő magyarok részére. Mi is egy érdekes előadáson vettünk részt, aminek köszönhetően tovább bővült ismeretünk a helyi magyarság történetével, valamint helyzetével kapcsolatban. Ezután a csapat által már várva várt esemény következett, ugyanis szlovéniai szállásunk egy négy csillagos wellness hotel volt gyönyörű szobákkal és hatalmas medencével, amit este a svédasztalos vacsora után élvezhettünk.

Október 5. Szombat

A mai napot ugyancsak Lendván kezdtük, ahol sétánk során megnéztük az ottani nevezetességeket. Ezek közé tartozik a rádió épülete, az Osztrák-Magyar Monarchia legelső esernyőgyára, a csodálatos színház, amit a világhíres Makovecz Imre tervezett, valamint a Lendvai zsinagóga és a vár. A séta közben történeteket hallottunk idegenvezetőnktől a város és az itteni magyarság történetéből, a város szülöttjéről, Zala Györgyről, vagy az itteni zsidóságról. Lendvai városnézésünk után tovább indultunk Muraszombatra, ahol a finom és bőséges ebéd után elmentünk az Expano pavilonba. Ez a hely interaktív módon mutatja be Muravidék történetét és nevezetességeit. Az itt eltöltött 2 óra alatt megnéztünk egy rövid filmet a régióról, amiben időutazást tettünk, hogy megtudjuk, hogy mi volt ezen a helyen több ezer vagy akar több millió évvel ezelőtt. Továbbá érdekesebbnél érdekesebb tevékenységeket lehetett kipróbálni, amit mind nagyon élveztünk. A kiállítás mellett található egy tó egy nagy parkkal, ahol még eltöltöttünk egy kis időt, és vagy fényképeket készítettünk a tóval és a gyönyörű fényekkel, vagy pedig kipróbáltuk a kalandparkot. Az esti program hasonló volt az előzőhöz, egy jó vacsora után kiélveztük az utolsó estét a wellness részlegen, majd páran összejöttünk, hogy egy jót biliárdozzunk.

Október 6. Vasárnap

Vasárnapi és egyben utolsó napunkon még várt ránk egy délelőtti programsorozat. Miután összepakoltunk és elbúcsúztunk a fantasztikus szállástól, elindultunk Dobronakba, ahol az orchidea farmon kezdtünk. Ebben a trópusi kertben az orchideákon kívül még számtalan trópusi növénnyel ismerkedtünk meg, majd lehetőségünk volt gyönyörű orchideákat vásárolni. Ezután átmentünk a György-házba, ami egy szép tájház. Itt megismerkedtünk a helység és környéke kézműves kultúrájával, valamint érdekes kézzel készített tárgyakban gyönyörködhettünk, sőt a mézeskalács díszítést ki is próbálhattuk. Utazásunk utolsó állomása a Bakonaki tó volt, ami energetikai pontokról híres, valamint a Vid kútról, aminek a vize javítja a látást a történet szerint. Egy kisebb séta után visszaültünk a buszra, hogy elmenjünk ebédelni. A finom és kiadós ebéd után indultunk haza. Szomorúan vettünk búcsút egymástól, hiszen nem csak hogy az út nagyon jól sikerült, de hihetetlen jó társaság épült ebben a hat napban, így mindenki sok szép élményben gazdagodva indult haza.

Támogatóink: